FOTO: shutterstock

Stigao nam se najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je dobro da se uradi tog jutra.

Za Vaskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. prije ponoći. Ako se ode prije ponoći na spavanje, taj će cijele sledeće godine do Vaskrsa biti pospan i sanjiv. Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje. Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cijele godine bila zdrava i rumena.

Na vaskršnje jutro odlazi se u Crkvu na liturgiju. U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj, u ulicama gde je prolazila litija, palile su se svijeće u prozorima. Prvo šta treba da se pojede nakon pričešća i po dolasku kući, i time omrsi, jeste jaje.

Za Vaskrs se mijese posebne pogače i hljebovi. U nekim dijelovima Vojvodine peku se lepinje sa cijelim jajetom.

Šta bi bio Vaskrs bez dječje sreće i radosti. Mnogi praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cvijeće, u dvorišta ako ga imaju, pa onda djeca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )