FOTO: ljepotaizdravlje.ba

Slasna zalivena pita sa šampinjonima i tikvicom predlog je za današnji ručak.

Sastojci:
Fil I
400 g šampinjona
1 veza mladog luka
1 čena bijelog luka
1 dl pavlake
1/2 veze peršuna
2 dl mlijeka
50 g putera
3 kašike brašna
povrtni začin, biber
Fil II
450 g tikvica
25 g putera
1 glavica luka
400 g paradajza
1 kašika paradajz pirea
1 čena bijelog luka
povrtni začin, biber, origano
Za preliv
2 jajeta
1 dl pavlake

Priprema:

Fil I:
Šampinjone isjeći na listove, mladi luk na kolutove, a bijeli luk i peršun sitno isjeckati. U teflonskoj tavi na malo putera dinstati šampinjone da omekšaju, a zatim dodati bijeli luk i brašno, kratko propržiti, pa sipati mlijeko i kuvati miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu skinuti s ringle te dodati mladi luk, pavlaku, peršun, sve promiješati i začiniti po ukusu.

Fil II:
Tikvice oguliti i isjeći na kocke, paradajz takođe isjeći na kocke, a crveni i bijeli luk sitno isjeckati. Na malo putera propržiti tikvice kako bi omekšale, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom. U masnoću od tikvica dodati crveni luk pa ga pržiti dok ne postane staklast. Zatim dodati paradajz, bijeli luk i paradajz pire, začiniti po ukusu i dinstati dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu skinuti sa ringle te umiješati pržene tikvice.

Finalni postupak:

Okruglu vatrostalnu posudu premazati s malo putera te je prekriti palačinkom, premazati s 1/3 prvog fila, zatim prekriti drugom palačinkom, pa rasporediti 1/3 drugog fila i tako naizmjenično dok se ne utroši pripremljen materijal.

U odgovarajućoj posudi umutiti pavlaku, mlijeko i jaja, te pripremljenom mješavinom zaliti filovane palačinke i staviti u zagrijanu rernu da se zapeku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )