FOTO: null

Žalbeni pretres na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju zakazan je za 13. decembar, presuda se očekuje u prvoj polovini iduće godine, dok se u predmetu protiv Radovana Karadžića presuda po žalbi očekuje 2019, izjavila je portparolka Mehanizma za među

"Žalbeni pretres koji je zakazan za 13. decembar će se održati, a u slučaju da Šešelj ne dođe na pretres. Njemu je Vijeće odredilo branioca u pripravnosti", rekla je Eglston.

Ona očekuje da će Šešelju, koji je prvostepeno oslobođen svih optužbi, žalbena presuda biti donijeta u prvoj polovini iduće godine.

Govoreći o radu ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu, koji nastavlja rad Haškog tribunala koji će u decembru zvanično prestati sa radom, portparolka je navela da trenutno ima nekoliko predmeta koji su u toku, a potiču iz rada Tribunala.

To su žalbeni procesi u predmetu pritiv Šešelja i Karadžića, ponovljeno suđenje Jovici Stanišicu i Franku Simatoviću, rekla je ona za N1.

Izricanje presude u slucaju "Prlić i ostali" zakazano je za 29. novembar, nakon čega će Medunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, poslije više od 24 godine prestati da postoji.

Na pitanje da li vjeruje da će rad Mehanizma uspjeti da doprinese pomirenju u regionu i ostvarenju pravde, Eglston odgovara:

"Mehanizam naravno preuzima naslijeđe Tribunala, postoji arhiva koja se sastoji od više od dva i po miliona dokumenata, arhiva koja je već velikim dijelom dostupna javnosti, naravno da može doprinijeti sa svojim utvrđenim činjenicama i informacijama da znamo šta se tačno to desilo u konfliktima u bivšoj Jugoslaviji".

Ona navodi i da je velika je odgovornost i na lokalnim pravosuđima i u tom smislu Mehanizam pruža svu pomoć koja je dostupna u tom smislu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )