FOTO: null

Sadržaj prednacrta zakona o visokom obrazovanju RS izazvao je oštre reakcije i podijeljena mišljenja u akademskoj zajednici u Srpskoj, a pojedini dekani fakulteta poručuju da će stupiti i u štrajk ako taj prednacrt bude usvojen.

Najoštrije kritike na sadržaj prednacrta tog zakona ima dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović, koji kaže da će najmanje deset fakulteta obustaviti rad, kao i da će tražiti smjenu cijelog kabineta Ministarstva prosvjete ako on bude usvojen.

- Tražimo da prednacrt bude povučen i da sastave stručnu komisiju koja će analizirati postojeći zakon i ukazati šta treba mijenjati - istakao je Popović i dodao da se predloženim prednacrtom kreće u dodatnu centralizaciju Univerziteta, dok sav svijet ide u pravcu decentralizacije.

- Tržimo između ostalog da svi fakulteti imaju autonomiju i bolji kvalitet nastave - naglašava Popović.

Sa druge strane, u Rektoratu Univerziteta u Banjaluci kažu da su čim je na sajtu Ministarstva objavljen prednacrt zakona o visokom obrazovanju, o tome obavijestili sve fakultete i zadužili ih da dostave primjedbe, koje su zatim uputili resornom ministarstvu.

- U akademskoj i argumentovanoj raspravi može doći do dobrog zakona. Do dobrog zakona se ne dolazi prijetnjama i ucjenama - poručio je rektor Stanko Stanić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da je prednacrt zakona tek radna verzija i da nema potrebe za žučnim raspravama, jer za to još nije vrijeme.

- Sada se samo prikupljaju ideje kako taj prednacrt treba i može da izgleda - ističe Grujić.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da su prednacrtom zakona predložena određena rješenja koja predstavljaju reformu u oblasti visokog obrazovanja, a sve s ciljem podizanja kvaliteta visokog obrazovanja.

- To se odnosi na uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova, uslove za izbore u zvanja nastavnika i saradnika, zatim precizno definisanje vrste studija - akademske i strukovne, te mogućnost njihovog izvođenje na univerzitetu i visokoj školi - kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu navode i da su ovim zakonskim rješenjem, koje bi Narodna skupština RS trebalo da razmatra u formi nacrta u četvrtom kvartalu kalendarske godine, normirani zajednički i udruženi studijski programi, kao i način izdavanja diploma. A kako "Glas Srpske" saznaje ovaj prednacrt zakona bi najkasnije do ponedeljka trebalo da bude pred narodnim poslanicima.


Studenti

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović kaže da su spriječeni gotovo svi reformski pokušaji studenata u izradi prednacrta zakona.

- Tražili smo na primjer da bude smanjena starosna granica sa 68 na 65 godina i odmah dobili milion poziva da to nije prihvatljivo - kaže Obradović i dodaje da su sa druge strane mnoge sugestije profesora uvažene, a između ostalog i to da o mandatu dekana ne odlučuje rektor.


Ministarstvo

Predložena rješenja predstavljaju reformu u oblasti visokog obrazovanja, s ciljem podizanja kvaliteta


Vitomir Popović

Tražićemo i smjenu cijelog kabineta Ministarstva prosvjete ako prednacrt zakona bude usvojen


Stanko Stanić

U akademskoj i argumentovanoj raspravi može doći do dobrog zakona, a ne prijetnjama i ucjenama


Radoslav Grujić

Nije još vrijeme za žučne rasprave, tek je u pitanju radna verzija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )