FOTO: InfoBijeljina

Skuplji parking, besplatan javni prevoz, manje obuka u auto školama – iz gradske uprave Skoplja odlučili su da odu korak dalje.

Umjesto da, kao Beograd, Zagreb i Sarajevo, građanima daju preporuke šta da čine da bi izbjegli zagađenje vazduha, u Skoplju su donijeli konkretne mjere.

Uporedite kako se susjedi bore sa otrovnim česticama u vazduhu na Balkanu.

Skoplje

Grad Skoplje uveo je besplatan prevoz u gradskom saobraćaju i udvostručio cijene parkinga, u sklopu hitnih mjera za smanjenje enormnog zagađenja vazduha.

Apelovali su na zaposlene u gradskoj upravi da na posao dolaze autobusima gradskog prevoza.

Hitne mjere su preduzete nakon što su gradske vlasti dobile obavještenje Ministarstva za životnu sredinu da su, dva dana uzastopno na dvije mjerne stanice u Skoplju, registrovane količine otrovnih PM 10 čestica bile iznad propisanih 175 mikrograma po metru kubnom.

Skopsko gradsko javno komunalno preduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada Skoplja, a to je preporučeno i gradskim opštinama.

Gradske vlasti su, da bi se smanjilo zagađenje, navodi se, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih opština da učine isto.

Još neke mjere:

  • Inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima
  • Ograničavanje obuka u auto-školama od 9.30 do 14.30 i posle 18.00 časova
  • Učestale kontrole izduvnih gasova vozila u saobraćaju i pojačana kontrola poštovanja zabrane kretanja teških teretnih vozila čije je krajnje odredište Skoplje


Smog, Smoke, Burning Of Waste

Zagreb

Obavještenje o preporukama za stanovništvo grada Zagreba stiglo je iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Građanima Zagreba se preporučuje:

  • da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom vazduhu, posebno uz puteve
  • da obrate posebnu pažnju ako se nalaze među kritičnim grupama – djeca, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od hroničnih bolesti dijanih puteva i kardiovaskularnih bolesti, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duvan i duvanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači)
  • da potraže savjet ljekara ako imaju hronične probleme sa respiratornim zdravljem, a osjete pogoršanje
  • da izbjegavaju nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korišćenja hemikalija, ljepkova, boja, lakova i sličnog
  • da se voze gradskim prevozom
  • da izbjegavaju korišćenje automobila
  • da se ne griju na čvrsta goriva

Резултат слика за zagadjenost maske

Sarajevo

Gradske vlasti Sarajeva građanima preporučuju i da nose maske preko lica, ne otvaraju prozore i ne koriste automobile.

Lokalna Vlada je proglasila „uzbunu“ zbog zagađenja vazduha i pozvala građane da ne izlaze napolje osim u hitnim slučajevima.

https://web.facebook.com/vladakantonasarajevo/posts/804153490008129?_rdc=1&_rdr

Sarajevske vlasti smanjile su i cijene karata za gradsku žičaru koja vodi do obližnje planine Trebević, jer su mnogi otišli na popularna skijališta kako bi izbjegli zagađenje.

Šta radi Beograd

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je preporuke građanima povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji.

Te preporuke se posebno odnose na jutarnje i večernje sate.

Резултат слика за zagadjenost maske

Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primjene navedenih mjera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )