FOTO: null

Iako je planiran višak u budžetu FBiH za iduću godinu od oko 301 milion KM, odnosno suficit, Nacrtom ovog dokumenta predviđeno je i zaduživanje od 712 miliona KM radi otplate dugova.

Za opoziciju je stoga budžet dužnički, a za poziciju je ovo zaduživanje neophodno.

Ekonomski analitičar Duljko Hasić istakao je da je zaduživanje dostiglo nepodnošljivu granicu jer četvrtina budžeta FBiH za 2016. godinu, koji je planiran u iznosu od 2,5 milijarde KM, ide za otplatu dugova.

"Zaduživanje radi otplate dugova stvara veliki problem ekonomskom razvoju", dodao je Hasić.

On smatra da je Vlada FBiH dobro kreirala budžet, ali je neophodno uraditi mnogo više kako bi se povećao prihod i konačno prekinuo beskrajni proces zaduživanja.

"Treba uraditi strategiju restrukturiranja državnih preduzeća koja su najslabija tačka i racionalizacija radnih mjesta i javnih nabavki. Vlast treba da bira stručne ljude u menadžment, a ne stranački da se ide. Mora se riješiti i problem sive ekonomije. Tu su sve izvori dodatnih prihoda", kazao je Hasić.

Za otplatu dugova Nacrtom budžeta FBiH za iduću godinu, koji će se pred parlamentarcima naći u četvrtak i utorak, planirano je 977 miliona KM, a 20 miliona KM ide za pokriće ostvarenog deficita.

Takođe, Nacrtom budžeta planirano je povećanje stavke za plate i naknade za oko šest miliona KM zbog, između ostalog, jubilarnih nagrada, pa je ukupan iznos za plate i naknade 217,5 miliona KM. Predviđeno je 180.000 KM više novca za predsjedavajuće i dopredsjedavajuće Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH za transfere pojedincima i neprofitnim organizacijama. Tekuća rezerva povećana je sa 3,9 na 5,1 milion KM. Izostala je podrška finansijski neodrživim kantonima: Bosanskopodrinjskom, Livanjskom i Posavskom kantonu. Iznos transfera za minimalne penzije Zavodu PIO ostao je isti, kao i za određene boračke naknade. Za poljoprivredu ide 65,8 miliona KM.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je da je budžet predizborni i da su povećane stavke gdje pojedinac, odnosno ministar odlučuje o raspodjeli sredstava, što je bila jedna od najvećih zamjerki Ureda za reviziju institucija u FBiH. Istakao je da se povećanje stavke za plate i naknade pravda jubilarnim nagradama.

"Dopredsjedavajući i predsjedavajući domova uvršteni su da imaju svoj budžet. Rezerve Vlade su povećane za 30 odsto, što je bespotrebno. S druge strane, za rad Agencije za izuzimanje nelegalno stečene imovine planirano je 500.000 KM, a korupcija se povećala", tvrdi Karajbić.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA koja sa SBB-om i HDZ BiH čini parlamentarnu većinu, istakao je da plate neće biti povećane nego će doći do smanjenja administracije i zato su planirani dodatni troškovi poput otpremnina.

Komentarišući budžet kazao je da nijedno zaduživanje nije dobro, ali da je Vlada FBiH bila primorana na taj potez da bi bila osigurana likvidnost budžeta.

"Od Nacrta do Prijedloga budžeta FBiH za iduću godinu biće obavljena rasprava. Vidjeće se je li moguće negdje smanjiti rashode zarad dodatnih ušteda", dodao je Osmanović.

U proteklih sedam dana iz Ministarstva finansija FBiH nismo dobili pojašnjenje Nacrta budžeta. Nedavno je iz Vlade saopšteno da ranija zaduženja dolaze na naplatu, te je opredjeljenje da se ide oprezno u zaduženja u 2016. godini.


Brojke

  • Planirani budžet - 2,5 milijardi KM
  • Planirano zaduživanje - 712 miliona KM
  • Planirano za otplatu dugova - 977 miliona KM
  • Plate i naknade - 217,5 miliona KM
  • Za poljoprivredu  - 65,8 miliona KM

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )