FOTO: srpskainfo.com

Rast broja pozitivnih na korona virus u Srpskoj znači da moramo uvesti nove epidemiološke mjere. Postojeće mjere ćemo razmotriti u toku današnjeg dana, naglasio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Primjećeno je da se fizička distanca sa dolaskom toplog vremena smanjuje – precizirao je Zeljković nakon sastanka sa premijerom Radovanom Višekocićem. Na sastanku je razmatrana pogoršana epidemiološka situacija i mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.S.
 
Da bi uspješno tekao proces vakcinacije, precizira Zeljković, neophodna nam je bolja epidemiološka situacija u Srpskoj.

Zeljković je istakao da je i dalje dobra epidemiološka situacija u školama Srpske.
 
– Nije bilo većeg broja zaraženih đaka, riječ je uglavnom o nastavnicima – precizirao je.
 
Ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić istakao je da imamo značajnije pogoršanje epidemiološke situacije, a broj zaraženih se povećava i za stotinu.
 
Šeranić je istakao da je konstatovano nepoštovanje mjera u institucijama, da ljudi ne nose maske na kulturnim događajima i sportskim dešavanjima za djecu.

– Razmišlja se o ponovnoj organizaciji rada od kuće, tamo gdje je to moguće – rekao je Šeranić, najavljujući za sutra sjednicu Republičkog štaba za vanredne situacije.
 
Prema njegovim riječima potencijalni problem su i osmomartovske proslave koje se planiraju.
 
– Primjećeno je da opštine polažu manje pažnje na provođenje mjera i da lokalni štabovi ne funkcionišu kao prije, na početku epidemije – dodao je Šeranić. On je istakao i da će vraćanje odluke o nošenju maski na otvorenom zavisiti od preporuka Instituta za javno zdravstvo.

Direktor UKC RS Vlado Đajić naglasio je da se povećao broj pacijenata na pregledima.
 
– Zajednički stav svih zaposlenih je da se stanovnici ne pridržavaju propisanih mjera – poručio je Đajić.

– Ako se nastavi ovakav trend bićemo onemogućeni da pružamo usluge drugim pacijentima – istakao je on.
 
Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović ističe da se epidemiološka situacija pogoršala posebno u posljednjih sedam dana.

– U toku današnjeg dana imamo 121 pozitivno lice na virus korona – izjavila je Todorović.
 
Naglasila je da pacijenti razvijaju sve teže kliničke slike, posebno mlađi građani i mnogi se upućuju u bolnicu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )