FOTO: Moje dete

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS pokrenulo je inicijativu za projekat "1.000 ZA BUDUĆNOST", u okviru kojeg će biti nabavljeno 1.000 mini-računara koji će biti podijeljeni učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj.

U saopštenju pomenutog ministarstva se navodi da će nabavku 1.000 raspberi paj (Raspberry Pi) mini računara četvrte generacije ravnomjerno  finansirati kompanije "M:tel", "Prointer" i "Lanako", čiji su direktori i predstavnici danas sa resornim ministrom Srđanom Rajčevićem definisali ovaj projekat, čiji je cilj praćenje nastavnog procesa, ali i razvoj programerskih vještina kod učenika.

Ministarstvo navodi da, u okviru naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa covid-19 u RS,  nastavlja sa pokretanjem i realizacijom inicijativa u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama iz sektora telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Pandemija virusa korona će, sigurno je, ostaviti dubok trag na čovječanstvo. Spašavanje ljudskih života i privrede je u ovom trenutku primarni zadatak kako nas u strukturama vlasti, tako i društva u cjelini, ali već sada moramo razmišljati i o 'danu poslije'. Telekomunikacioni i IKT sektor u ovom trenutku ključne su poluge funkcionisanja svakog društva pogođenog krizom izazvanom širenjem virusa", rekao je Rajčević.

On je dodao da digitalna transformacija društva mora obuhvatiti i njegove najšire slojeve. 

"Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberi Paj računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja", naveo je ministar Rajčević i dodao da je ovo prva u nizu inicijativa i projekata koje će ministarstvo pokrenuti tokom i nakon krize uzrokovane širenjem korona virusa.  

Rajčević je dodao i to da projekat "1.000 ZA BUDUĆNOST" predstavlja ne samo doprinos u cilju prevazilaženja vanredne situacije, nego i edukacije učenika kojima je otežan pristup tehnologiji, a koji će predstavljati motor društvenog razvoja u vremenu nakon suzbijanja epidemije. 

Ministarstvo će u okviru projekta „1.000 ZA BUDUĆNOST“ u saradnji sa partnerskim kompanijama raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku "Pajton" (Python), kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

"Na dinamiku nabavke i isporuke računara uticaće procedure na graničnim prelazima, a distribucija kompleta će se vršiti putem organa opština u saradnji sa lokalnim osnovnim školama", navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo se ovim putem zahvaljuje kompanijama – učesnicima projekta i iskazuje spremnost za saradnju u njegovim narednim fazama.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )