FOTO: null

Protiv Srđana Cvijetinovića iz Zvornika podignuta je optužnica zbog sumnje da je za nepuna tri mjeseca iz trezora Nove Banke, gdje je bio zaposlen, ukrao skoro 270.000 maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Optužnicu protiv Cvijetinovića podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, a potvrdio Osnovni sud u tom gradu. Ovu krađu počino je u periodu od 25. septembra do 22. decembra 2014. godine.

U njoj se navodi da je Cvijetinović bio zaposlen u Novoj Banci, filijala Zvornik, kao trezorista. U okviru njegovog posla bio je zadužen za novac u trezoru, takozvanu pozadinsku blagajnu.

– U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koriste uzeo je i prisvojio novac iz trezora, sačinjavajući lažne dnevne izvještaje o stanju novca u trezoru i blagajni – piše u optužnici.

U te dnevne izvještaje, pri saldaciji blagajne, unosio je neistinite podatke po kojima se slagalo knjigovodstveno stanje i stvarno stanje trezora i blagajne.

– Potom je te izvještaje ovjeravao pečatom banke, i to pečatom broj 2 kojim je on bio zadužen, kao i pečatom broj 18, kojim je bila zadužena Slađana Stevanović, a koja se od 20. februara 2014. nalazila na porodiljskom bolovanju. Njen pečat je bio deponovan u trezoru – precizirano je optužnici.

Na taj način stvarao je privid da je obavljena kontrola stanja blagajne i trezora od strane drugog radnika banke i da se to stanje slaže sa knjigovodstvenim stanjem, kako se ne bi utvrdilo da je iznio novac iz banke.

– Da je pokrao novac otkriveno je 22. decembra 2014. godine kada je obavljena iznenadna vanredna kontrola trezora kojom prilikom je utvrđeno da je uzeo i za sebe prisvojio ukupno 268.153 KM – navodi se u optužnici.

Od toga je uzeo 191.042 maraka, 38.205 evra i 1.470 švajcarskih franaka. Za taj iznos je oštetio Novu Banku Banjaluka.

Poslije otkrivanja ove krađe u Novoj Banci su kratko rekli da su osigurani od takvih prevara i da klijenti nisu oštećeni.

Pronevjera

U Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina rekli su da je Srđan Cvijetinović optužen da je počinio pronevkeru. U Krivičnom zakoniku RS se navodi da za ovo krivično djelo se može kazniti kaznom zatvora do pet godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )