FOTO: null

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) objavila je povodom 20 godina Dejtonskog sporazuma na svojoj stranici grupu dokumenata "Put do Dejtona popločan genocidom" iz kojih, kako tvrde, proističe da je neodlučnost UN-a bila signal bh. Srbima da i

Čitajući dokumente, čini se da je namjera NSA da srpske zločine u Srebrenici iskoristi kao kritiku za UN, navodeći da postupci te međunarodne organizacije pokazuju njihovu nesposobnost i nesnalaženja.

Kao dokaz tome navodimo dva primjera. Pismo Kofija Anana snagama UN-a na terenu, u kojem on pita kako to da UN nije ništa znao o pripremama za srpske napade, NSA koristi kao dokaz nesposobnosti trupa UN-a da predvide šta bi se moglo desiti. U odgovoru na to pismo komandanata UN-a na terenu Ananu istaknuto je da obavještajne podatke o srpskim napadima ne prikuplja UN, već obavještajne agencije zemalja članica UN-a, koje su često odbijale da ih s njima dijele.

NSA kritiku UN-a implicira i kroz dokumente u kojima se ističe da su komandanti UN-a na terenu odbijali da pozovu avione NATO-a da napadnu srpske snage koje su napredovale jer su se plašili da bi to isprovociralo srpsku osvetu prema trupama UN-a. NSA ističe da su pripadnici UN-a nerado prizivali vazdušne napade i zato da ne naruše svoju neutralnost. Podsjećanja radi, u nedavno objavljenom holandskom dokumentarcu tvrdi se da su Holanđani u Srebrenici tražili vazdušnu podršku, ali da je nisu dobili.

U dokumentima NSA spominje se incident u kojem su bošnjački vojnici iz Srebrenice ubili holandskog pripadnika UN-a. Taj čin NSA naziva samo "kontroverznim" i objašnjava, citirajući izvještaj holandskog komandanta na terenu, da je do njega došlo zato jer su Bošnjaci željeli da spriječe povlačenje holandskih pripadnika UN sa njihovih položaja. U dokumentu u kojem UN izvještava o pogibiji vojnika, NSA ističe da pričom o pogibiji svog vojnika UN u stvari skreće pažnju sa srpskih napada na Srebrenicu i tvrde da je UN lažno izvijestio da se ubistvo desilo u trenutku kada Srbi nisu vršili napade jer su poštovali upozorenje da će biti kažnjeni.

NSA objavljuje i nekoliko odranije poznatih dokumenata u kojima je opisan postupak Srba prema zarobljenicima. Istaknuto je da su Srbi prikupljali zarobljenike u sabirne centre, a onda odvozili u kamionima i autobusima, ubijali automatskim oružjem i nakon toga leševe zakopavali buldožerima kako bi pokušali prikriti tragove zločina.

Dokumenti, pak, dokazuju i drugu stranu priče o napadima Bošnjaka iz Srebrenice na okolna srpska sela, kao i o njihovim napadima na snage UN-a. Primjera radi, na svom sajtu objavili su engleski prevod naredbe svojim trupama prilikom napada na zaštićenu zonu Srebrenica generala Tolimira, u kojem je navedeno da je predsjednik RS naredio punu zaštitu osoblja UN-a i civilnog bošnjačkog stanovništva, a Tolimir šalje naredbu trupama o pravilima ponašanja u borbi.

"Podređenim jedinicama morate narediti uzdržavanje od uništavanja civilnih objekata, osim ako ste na to prisiljeni zbog jakog neprijateljskog otpora. Spriječite paljenje civilnih zgrada, a s civilima i ratnim zarobljenicima postupajte u skladu sa Ženevskom konvencijom", navedeno je u naredbi. Ovaj dio teksta NSA tumači kao pokušaj zavaravanja i prikrivanja stvarnih namjera, navodeći da Tolimirov naziv za bošnjačke vojnike "muslimanska teroristička banda" pokazuje stvarne srpske namjere prema srebreničkim Bošnjacima.

Zanimljiv je i dokument broj šest od 10. jula u kojem je istaknuto da su srpski oficiri na terenu ponudili bezbjedan prolazak svih Srebreničana ka Tuzli koji žele da odu i pripadnicima UN-a uz uslov da ostave naoružanje, što je, kako je istaknuto, UN-u bilo neprihvatljivo. U istom dokumentu istaknuto je da Tolimir nije znao ništa o pomenutoj ponudi.

Osim ovoga, u dokumentu je navedeno da su Rusi predložili da se srpski napad na Srebrenicu gleda u kontekstu ranijih napada iz enklave na okolna srpska sela i ističe da se Rusija pita odakle Srebreničanima oružje da pucaju na trupe UN-a, ako rezolucija o zaštićenoj zoni predviđa njihovo razoružavanje.

Srpski oficiri na terenu ponudili bezbjedan prolazak svih Srebreničana ka Tuzli koji žele da odu i pripadnicima UN-a uz uslov da ostave naoružanje, što je, kako je istaknuto, UN-u bilo neprihvatljivo

Dokumenti govore i o napadima Bošnjaka iz Srebrenice i o naredbama srpskih oficira da se prema zarobljenim primijeni Ženevska konvencija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )