FOTO: null

Savski nasip u Semberiji dug 26 kilometara potpuno je saniran i ulaganjem Vlade Republike Srpske od oko 11 miliona KM doveden do projektovane kote zaštite od stogodišnjih voda, sa nadvišenjem od 1,2 metra.

Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić danas je sa saradnicima obišao četiri kritične tačke na desnoj obali Save gdje su radovi završeni na lokacijama Topolovac, Visoč i Begov put, dok je završetak radova na Rači najavljen do kraja septembra.

Anđelić je poručio građanima Semberije da su potpuno zaštićeni od visokih voda rijeke Save.

Pomoćnik direktora za ekonomsko-pravni sektor Rada Baričanin rekla je novinarima da je Vlada, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i "Voda Srpske", uložila oko 11 miliona KM u vodoprivredne objekte na području Bijeljine.

Prema njenim riječima, iz sredstava Evropske investicione banke u bijeljinskoj regiji ugovoreno je i finansirano šest projektnih mjera čija je vrijednost oko 6,6 miliona KM.

Iz sredstava Fonda solidarnosti do sada je u Bijeljinu uloženo oko 2,3 miliona KM kroz 10 projekata, a u fazi pripreme su još tri projektne mjere čija je vrijednost oko 1,7 miliona KM.

Baričaninova je podsjetila da će iduće građevinske sezone na ovom području početi i prva faza izgradnje drinskog nasipa čija je procijenjena vrijednost 13,8 miliona dolara, a sredstava je odobrila Svjetska banka.

Pomoćnik direktora u "Vodama Srpske" Slaviša Savić rekao je novinarima da je desni savski nasip potpuno pouzdan, na projektovanoj koti zaštite od stogodišnjih voda i sa nadvišenjem od 1,2 metra.

On je dodao da je sada vrlo značajno održavati nasip i ostale objekte na njemu, zbog čega su duž nasipa postavljene rampe koje onemogućavaju nedozvoljen saobraćaj.

Prema Savićevim riječima, "Vode Srpske" su zajedno sa "Vodama Vojvodine" konkurisale za sredstva IPA fondova za nabavku moderne opreme koja na bazi geofizičkih metoda vrši ispitivanje nasipa.

On kaže da bi se tako ubuduće preduprijedila oštećenja nasipa, a vrijednost ove opreme je nekoliko stotina hiljada maraka.

Nadzorni organ za projekte koji se finansiraju iz kredita Evropske investicone banke Slobodan Čubrilo rekao je da su radovi na savskom nasipu obavljeni vrlo kvalitetno i bez ikakvih primjedaba nadzornih organa.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu u Bijeljini Slaviša Savić rekao je novinarima da je gradska uprava veoma zahvalna "Vodama Srpske" što je desna obala Save utvrđena i potpuno bezbjedna sa aspekta odbrane stanovništva i materijalnih sredstava.

Prema njegovim riječima, ulaganja u nasipe na području Semberije nije bilo od 1984. godine, a u protekle dvije godine urađen je veliki posao, kapitalni i vrlo vrijedni projekti koji su važni za lokalnu zajednicu i stanovništvo u slivu Save i Drine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )