FOTO: null

Pojedini direktori javnih preduzeća u Srpskoj, pored pomoćnika i izvršnih direktora, imaju i savjetnike čija primanja premašuju 2.600 maraka.

U "Šumama Srpske" kazali su da direktor Risto Marić ima tri savjetnika, od kojih je jedan bivši direktor Dragan Grabovac, koji je magistar ekonomskih nauka i čija je plata 2.679 maraka.

- Pored Grabovca, Marićev savjetnik je i Borislav Lazić, diplomirani ekonomista, a čija je posljednja uplaćena plata iznosila 2.506 maraka - kazali su u "Šumama RS" i dodali da je treći savjetnik Mikajlo Mitrović, diplomirani vojni inženjer elektrotehnike, a čija plata iznosi 1.027 maraka.

Prema saznanjima "Glasa Srpske", Mitrović prima vojnu penziju iz Srbije, a u Fondu PIO Republike Srbije ovu informaciju nisu mogli potvrditi, jer bi time prekršili Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Direktori preduzeća "Elektroprivreda RS", "Putevi RS", "Autoputevi RS", "Aerodromi RS" nemaju savjetnika.

U preduzeću "Željeznice RS" (ŽRS) naglasili su da generalni direktor Dragan Savanović ima dva savjetnika.

Savanovića savjetuje Milan Jovanović, inženjer elektrotehnike, te Veljko Vuković, doktor tehničkih nauka.

- Oba savjetnika su dugogodišnji radnici ŽRS, koji su se dokazali na brojnim poslovima u struci - istakli su u "Željeznicama" i dodali da savjetnici platu dobijaju u skladu sa kolektivnim ugovorom te da je ona u rangu plate direktora sektora ovog preduzeća.

Prema saznanjima "Glasa Srpske", plate direktora sektora u ovom preduzeću kreću se od 1.000 do 1.200 KM.

Direktor preduzeća "Pošte Srpske" Jasminka Krivokuća donedavno je imala sedam savjetnika, odnosno na tu poziciju imenovani su izvršni direktori kojima je istekao mandat početkom decembra prošle godine.

- Savjetnici su bili prelazno rješenje do izbora novih izvršnih direktora. Međutim, Nadzorni odbor je imenovao nove izvršne direktore koji na dužnost stupaju 1. aprila ove godine - kazali su u "Poštama Srpske" i dodali da će nova uprava početkom idućeg mjeseca odlučiti da li će direktor imati savjetnike.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, u čijem su resoru "ŽRS" i "Pošte", rekao je da pored izvršnih direktora, direktorima javnih preduzeća ne trebaju savjetnici, pomoćnici, ali ni zamjenici.

- Nažalost, mi ne dajemo saglasnost na takve odluke direktora javnih preduzeća. Ja sam protiv savjetnika, ali nemam mehanizam kojim mogu da utičem da se to ne dešava osim urgencija ili pozivanja direktora da to ne rade - kazao je Trninić i dodao da je ranije Ministarstvo pokretalo inicijativu za promjenu zakonske regulative, koja bi obuhvatala i to da direktori javnih preduzeća ostanu bez savjetnika. Dodao je da će i dalje insistirati na tome te da neće odustati od toga da u sklopu reforme javnih preduzeća direktori ostanu bez savjetnika.

- Na taj način moguće je riješiti samovolju onih koji vode javna preduzeća - naveo je Trninić.

Pomoćnik ministra za šumarstvo Goran Zubić, u čijem su resoru "Šume Srpske", rekao je da, prema njegovom mišljenju, čelniku ovog preduzeća ne trebaju tri savjetnika.

- Uprava preduzeća se sastoji od direktora te pet izvršnih direktora od kojih je svaki zadužen za svoju oblast. Zbog toga smatram da direktoru ne trebaju savjetnici - rekao je Zubić i dodao da je moguće da Marić, koji je na poziciju direktora stupio polovinom prošle godine, ima savjetnike kako bi u potpunosti bio upućen u sve procedure poslovanja "Šuma Srpske".

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac rekao je da bi savjetnici direktora javnih preduzeća onima koji su ih postavili na tu poziciju trebalo da pomažu u oblastima u kojima nisu adekvatno edukovani ili nemaju dovoljno iskustva.

- Međutim, opšti utisak javnosti je da su savjetnici direktora postavljeni na tu poziciju radi uhljebljenja ili dobijanja apanaže - kazao je Grabovac i dodao da ne treba da znači da sve ijedan savjetnik zloupotrebljava poziciju, odnosno da ne savjetuju direktore u povlačenju poslovnih poteza za dobrobit javnog preduzeća.

Poslovanje

Preduzeće "Šume RS" i "Pošte Srpske" prošlu godinu završile su sa dobiti od deset miliona KM, odnosno od 30.987 maraka, a preduzeće "Aerodromi RS" godinu je završilo u plusu od 281.000 KM.

"Željeznice" još nisu objavile finansijski izvještaj za prošlu godinu, kao ni ostala javna preduzeća u Srpskoj.


Savjetnike nemaju

  • "Elektroprivreda RS"
  • "Putevi RS"
  • "Autoputevi RS"
  • "Aerodromi RS"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )