FOTO: null

Vlada Republike Srpske izdvojila je ukupno 44 miliona KM za saniranje štete od prošlogodišnjih poplava, koje su konstatovane na 19.963 poljoprivrednih gazdinstava u ukupnom iznosu od 61 milion KM.

Vlada Srpske do sada je za potrebe hitne sanacije nakon poplava i obnove proizvodnje u poplavljenom području uložila oko 32 miliona KM, dok je za naknadu dijela štete  od poplava izdvojeno 12 miliona KM ili 20 odsto ukupno procijenjene štete.

"Sredstva je dobilo ukupno 19.815 gazdinstava, od čega 17.783 gazdinstva koja su imala štetu do 5.000 KM i 2.032 gazdinstva za štete veće od 5.000 KM", rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je nakon poplava mobilisano 70 savjetodavaca i stručnih saradnika raspoređenih u sedam područnih jedinica, da su realizovane veterinarske i sanitarne mjere zaštite, te je organizovana kontinuirana nabavka koncentrovane stočne hrane i sijena.

"Presijane su sve poplavljene površine pod kukuruzom oko 23.000 hektara, obezbijeđene su potrebne količine stočne hrane, povećan regres za dizel gorivo s ciljem dodatne podrške za potrebe izvođenja jesenjih radova u poljoprivredi", navode u Ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je obezbijeđena podrška proizvođačima povrća i voća, a donesen je i zaključak Vlade za otpis duga za đubrivo za 2012. godinu svim poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )