FOTO: Srpska info

BIJELJINA - Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske organizovala je danas u Bijeljini "Otvoreni dan" kao priliku da se predstavnici lokalnih samouprava informišu o pripremi projektnih prijedloga za korištenje sredstava šestog ciklusa finansijskog mehanizma sa raspoloživih 665.000 KM.

Direktor sektora za međunarodnu saradnju IRB-a Mirko Bošnjak rekao je novinarima da je finansijski mehanizam postao gotovo tradicionalni instrument podrške, a sredstava za njegovo funkcionisanje u ovogodišnjem ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske posredstvom Razvojnog programa UN /UNDP/.

"Finansijski mehanizam je namijenjen jedinicama lokalne samouprave kao podrška u realizaciji njihovih prioritetnih projekata u oblasti poboljšanja dostupnosti i kvaliteta javnih usluga i ruralnog razvoja", naveo je Bošnjak.

On je ocijenio da su u proteklom periodu ostvarili vrlo dobre rezultate i dodao da je do sada realizovano 46 projekata čija je ukupna vrijednost viša od pet miliona KM, od čega je putem finansijskog mehanizma obezbijeđeno gotovo 4,8 miliona KM.

"Veliko interesovanje u proteklom periodu iskazano je za komponentu povećanja dostupnosti kvaliteta javnih usluga, dosta je projekata iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, rekonstrukcije dječijih vrtića, malih infrastrukturnih projekata poput vodovoda, kanalizacije ili rekonstrukcije gradskih tržnica", rekao je Bošnjak.

Ove godine dostupno je 655.000 KM, maksimalna bespovratna sredstva po projektu su 100.000 KM i u IRB-u očekuju sedam do osam projekata, a jedinice lokalne samouprave imaju obavezu da obezbijede sufinansiranje u minimalnom iznosu od 25 odstu ukupne vrijednosti projekta sa kojim apliciraju.

Bošnjak je dodao da jedna jedinica lokalne samouprave može da aplicira sa dva projekta, na dvije prioritetne oblasti, s tim što za finansiranje može da bude odobren samo jedan, bolje rangiran.

Krajnji rok za podnošenje projektnih aplikacija je 17. februar.

Bijeljina je, kaže Bošnjak, do sada već realizovala dva projekta u okviru finansijskog mehanizma IRB-a.

Šef gradskog Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović rekla je novinarima da Bijeljina ima uspješnu saradnju sa korištenjem finansijskih mehanizama i do sada je dva puta dobila sredstva koja su iskorištena za uređenje dijela glavne saobraćajnice u Industrijskoj zoni dva i za uvođenje geografskog informacionog sistema.

Todorovićeva je najavila da će ove godine Bijeljina aplicirati sa projektom čija je namjena unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )