FOTO: pixabay

Stanovnici RS postepeno prelaze sa korištenja računara prema korištenju pametnih mobilnih telefona za pristup internetu, potvrđuju i statistički podaci.

U prošloj godini je, tako, oko 6,6 odsto manje ljudi za pristup internetu koristilo računare nego u prethodnoj godini. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da internet i kompjutere kod nas najčešće koriste mladi od 16 do 24 godina starosti, a nakon njih oni od 25 do 34 godine starosti, dok procenat korištenja tehnologija značajnije opada nakon 45 godina života.

Istraživanja Zavoda za statistiku pokazuju i da oko 71 odsto građana svakodnevno koristi internet u privatne svrhe, od čega 94 odsto građana po nekoliko puta u toku dana pristupaju internetu.

Istovremeno, 22,3 odsto ispitanih građana u prošloj godini se izjasnilo da nikada nije koristilo računar, dok gotovo 20 odsto građana nikada nije koristilo internet.
Procenat pokrivenosti našeg stanovništva GSM mobilnom mrežom je 99 odsto, dok je procenat pokrivenosti 3G mobilnom mrežom oko 95 odsto, pokazuju posljednji dostupni podaci Regulatorne agencije za komunikacije BiH iz 2017. godine.

– Očekivanja od uvođenja 4G mreže su da će brzina interneta biti uvećana i do 20 puta u odnosu na brzinu interneta putem 3G mreže, ali o tome ne postoje zvanični podaci s obzirom da je 4G mreža uvedena u 2019. – navodi se, između ostalog, u analizi stanja IKT sektora u Srpskoj, koja je data u sklopu nacrta Strategije razvoja elektronske uprave RS od 2019. do 2022. godine.

Kako je navedeno u analizi, pristup internetu u prošloj godini imalo je gotovo 99 odsto preduzeća, te 68,5 odsto ispitanih domaćinstava, pri čemu domaćinstva u gradovima imaju veći procenat pristupa od 75 odsto, nasuprot domaćinstvima u ruralnim sredinama od oko 64 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )