FOTO: null

U saobraćajnim nesrećama u Bijeljini u prvoj polovini godine poginulo je troje ljudi, a u istom periodu prošle godine petoro.

Prema statistici Policijske stanice Bijeljina, u ovim saobraćajnim nesrećama poginuli su po jedan vozač, suvozač i vozač radnih mašina. 

Za pola godine u gradu su se dogodile 343 saobraćajne nezgode u kojima je povrijeđeno 127 lica, od kojih 20 teže. 

Teže je povrijeđeno osam pješaka, među kojima je jedno dijete, četiri vozača, tri suvozača i po jedan putnik u vozilu, motociklista, vozač mopeda, biciklista i vozač radnih mašina. 

U saobraćajnim nezgodama u Bijeljini je u prvoj polovini godine lakše povrijeđeno sedmoro djece pješaka, jedno dijete biciklista i troje djece koji su bili putnici u automobilu. 

Vremenskom analizom utvrđeno je da se u prvoj polovini godine najviše saobraćajnih nezgoda u gradu dogodilo četvrtkom, 71 od 343, a najmanje nedjeljom - 35. 

Najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio se danju - 247, dok se noću dogodilo 96 saobraćajnih nezgoda. Najviše udesa bilo je u periodu od 8.00 do 12.00 časova. 

Na ulicama u gradskim naseljima za pola godine dogodilo se 180 saobraćajnih nezgoda, 88 udesa desilo se na magistralnim putevima, 46 na lokalnim saobraćajnicama i 27 na nekategorisanim putevima. 

Po načinu nastanka, najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo se udarom u drugo vozilo - 244 sudara za pola godine, u 53 slučaja zbog slijetanja s puta, nalet na pješaka dogodio se u 28 saobraćajnih nezgoda, nalet na biciklistu u pet udesa i u jednom slučaju je riječ o naletu automobila na divljač. 

U prvoj polovini godine saobraćajne nezgode najčešće su se događale zbog nepropisnog izvođenja radnje vozilom - 84 slučaja, neodržavanja propisanog rastojanja između vozila u 56 udesa, neprilagođene brzine u 46 saobraćajnih nezgoda, 44 zbog nepoštivanja prvenstva prolaza i devet zbog nepridržavanja strane kretanja. 

Zbog nepropisnog mimoilaženja dogodilo se šest udesa, nepropisno preticanje bilo je uzrok šest saobraćajnih nezgoda, a greške pješaka u dva slučaja. 

Od svih faktora koji utiču na događanje saobraćajnih nezgoda najčešći uzrok je čovjek, slijedi starost vozila i neispravnosti, a potom putevi. 

U prvoj polovini godine policija je u Bijeljini kontrolisala 11.988 vozila i vozača i evidentirala 8.017 prekršaja. 

Iz saobraćaja je isključeno 729 vozača, od čega 670 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 49 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, osam zbog vožnje pod uticajem opijata i dva iz ostalih razloga. 

Na području Bijeljine putnu mrežu čini oko 250 kilometara saobraćajnica. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )