FOTO: null

Nenad Berić i Aleksandar Savić sklopili su sporazum sa Republičkim tužilaštvom prema kojem bi trebalo da budu osuđeni na 19 godina zatvora zbog pokušaja ubistva kontroverznog profesora Spase Šakote.

Napad se dogodio 3. oktobra prošle godine ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci. Prema ovom sporazumu, Berić će biti osuđen na 10, a Savić na 9 godina robije. Osim ovoga, Beriću se oduzima i 30.000 maraka koje je dobio od Šakote.

Na početku suđenja republički tužilac Živana Bajić izjavila je da je sklopljen sporazum sa Berićem, ali tada se javio Savićev advokat Živko Bojić, koji je rekao da i oni pristaju na prethodni sporazum.

Bajićeva je navela da je duže vrijemena pregovarala s advokatima optuženih i da je sklopljen sporazum o priznanju krivice. Nakon toga Berić i Savić su rekli da priznaju krivicu, da pristaju da namire štetu oštećenom, kao i da plate sudske troškove.

Posle toga saslušano je 8 svjedoka koji su rekli da ostaju pri imovinskim zahtjevima, a najveći od njih je imao Duško Partalo, kojem je pričinjena šteta od oko 30.000 maraka, jer mu je izgorio automobil, kao i alat i materijal koji je bio u njemu.

Predsednik sudskog vijeća Pane Gavrić rekao je da će u utorak saslušati i druge oštećene koji se trebaju izjasniti o imovinskim zahtjevima. Posle toga će donijeti odluku o tome da li će prihvatiti sporazum.

Podsjetimo, na prošlom ročištu svjedočio je oštećeni Šakota koji je ispričao kako je došlo do sukoba između njega i Berića.

On je istakao da mu se prvo obratio Savić i rekao da je čuo da se protiv njega vodi suđenje zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicima. Napomenuo je da ima čovjeka koji mu to može riješiti.

Ubrzo posle toga sastao se sa Berićem koji mu je tvrdio da poznaje predsednike sudova i sudije i da će mu on za 30.000 maraka srediti da ne bude osuđen.

Šakota mu je povjerovao i u više navrata dao novac. Međutim, kasnije je zaključio da ga je Berić prevario. Potom je više puta od Berića tražio da mu vrati novac, što je on izbjegavao, a zatim mu zaprijetio da će sve ispričati policiji.

Šakota je tokom suđenja ispričao i da je njegov zet policajac pokušao preko Berića srediti hrvatski pasoš.

Do eksplozije je došlo 3. oktobra prošle godine oko 10 časova, kada je Šakota krenuo do advokata, pa do suda na izricanje presude za pomenuto krivično djelo.

Kada je pokrenuo automobil sa točkova su pale i eksplodirale četiri bombe. Šakota je uspio na vrijeme izaći iz automobila i tom prilikom zadobio je lakšu povredu noge.

Osim njega, povrijeđen je još jedan slučajni prolaznik. Tom prilikom na automobilima, poslovnim prostorima i zgradi pričinjena je šteta od oko 65.000 maraka.

Na ovaj način dovedeni su u opasnost životi Ilije Jokića, Petra Jokića, Pere Ćosić, Zorana Kovačevića i njegovog 18-omjesečnog sina Stefana, koji su bili u poslovnom prostoru „Eko Kolor“.

Šakota je isti dan u Osnovnom sudu  u Banjaluci osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicama.

Berić i Savić su od ranije poznati policiji i više puta su do sada osuđivani. Nenad Berić je posebno uznemirio javnost kada je policija otkrila da je angažovao momka da njegovu bivšu djevojku polije kiselinom po licu, jer ga je ostavila.

Zdravstveni problemi

Zoran Kovačević je rekao da mu je od eksplozije na automobilu pričinjena šteta od oko 600 maraka. Međutim, ističe da je u to vrijeme sa njim bio njegov sin od 18 mjeseci, koji i danas ima posledice od napada.

– Od eksplozije ima poremećaje u spavanju i ponašanju. Bio je mali kad se to desilo i očekujem da mu neće ostati posledice – rekao je Kovačević.

Pero Ćosić je rekao da mu je uništen izlog na prodavnici, ali da i on ima zdravstvenih problema zbog ovog napada.

– Imam probleme sa spavanjem i išao sam psihijatru zbog toga. Propisala mi je tablete i rekla da imam PTSP – istakao je Ćosić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )