FOTO: null

Zbog oružanog napada i otimanja 200.000 KM u Derventi 2013. Vrhovni sud Srpske presudio: Osuđeni Mario Vukičević, Zoran Kovačević i Slaven Milinčić. Žalbe tužilaštva i odbrane odbijene kao neosnovane

Mario Vukičević, Zoran Kovačević i Slaven Milinčić, svi iz Doboja, pravosnažno su osuđeni u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 23 godine zatvora zbog oružane pljačke "Bobar banke" u Derventi u julu 2013. iz koje su oteli 200.943 KM, a potom pucali na policajca. 

Vukičević je zbog razbojništva osuđen na osam godina, a još godinu i po je dobio jer je tokom bjekstva iz pištolja pucao na policajca, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora. Kovačević je osuđen na osam, a Milinčić na šest godina zatvora.

Presuda je izrečena nakon što je Vrhovni sud RS potvrdio prvostepenu presudu Okružnog suda u Doboju.

- Žalbe tužilaštva i odbrane odbijene su kao neosnovane i prvostepena presuda je u potpunosti potvrđena i sada je pravosnažna - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

U presudi se navodi da su se razbojnici 19. jula 2013. sastali ispred Doma zdravlja u Derventi i "pasatom" su se odvezli iza Bobar banke. Po izlasku iz vozila na glave su navukli crne fantomke. Naoružani pištoljem i automatskom puškom Vukičević i Kovačević su ušli u banku, a Milinčić ih je čekao u automobilu. Po ulasku, Kovačević je došao do šalter-sale i na nišanu je držao radnika obezbjeđenja, a Vukičević je otišao u prostoriju u kojoj se nalazio sef banke. Preteći pištoljem radnici S. V. je naredio da otvori sef i da novac stavi u torbu koju je nosio sa sobom, što je ona i učinila. U torbu je stavila razne valute protivvrijednosti od 200.943 KM.

ISPLATE ŠTETE

U presudi se navodi da su trojica razbojnika dužna da na ime naknade štete osiguravajućoj kući "Atos osiguranje" iz Bijeljine isplate iznos od 138.064 KM i to šest mjeseci od pravosnažosti presude. Dužni su i da u korist budžeta RS uplate iznos od 62.878 KM.

Nakon što su pokupili plijen, razbojnici su istrčali iz banke, ali ih je na izlasku uočio policajac S. M. i povikao: "Stoj, policija!" Vukičević je odmah potegao pištolj i ispalio nekoliko hitaca prema policajcu, koji je iz službenog pištolja uzvratio paljbu. U razmjeni vatre Kovačević je ranjen u lijevu potkoljenicu, ali su uspjeli da uđu u "pasat" i pobjegnu prema parkingu Doma zdravlja. Tu su Vukičević i Milinčić prešli u drugo vozilo, a "pasat" su tokom noći zapalili u mjestu Štrpci kod Prnjavora.

Kovačević i Milinčić uhapšeni su u januaru 2014, dok je Vukičević na osnovu potjernice uhapšen krajem septembra prošle godine, budući da su se i on i Kovačević određeno vrijeme skrivali u Srbiji. Zanimljivo je da Kovačević iako ranjen u potkoljenicu nigdje u regionu nije zatražio ljekarsku pomoć znajući da bi ga to moglo odati, pa je sam sanirao ranu zbog čega je zamalo dobio sepsu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )