FOTO: null

Projekat izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini počeo je 2006. godine kada je Lokalna zajednica izdvojila sopstvena sredstva i to početno ulaganja bila je i dobra preporuka u kasnijim pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj s kojom je u p

Kredit je realizovan u predviđenom roku kažu iz PIU tima. Za nastavak realizacije ovog zahtjevnog posla moralo se ući u novo kreditno zaduženje od 5 miliona evra 2010. Godine. Saldirajući sumu u PIU timu su izračunali i da je Gradska uprava do sada uložila oko 11 miliona evra. Pored ovoga realizaciju velike investicije u velikoj mjeri olakšala su i donatorska sredstva.

U toku su pregovori i pripreme za potpisivanje ugovora sa Organizacijom holandske Vlade ORIO za dobijanje dodatnih 6, 5 miliona evra, koji će omogućiti nastavak poslova na izgradnji kanalizacione mreže u Bijeljini.

Za očekivati je da nastavak radova na kanalizacionoj mreži uslijedi krajem ove ili početkom sljedeće godine, kada bi trebao biti i realizovan program ORIO iz kojeg će ovaj posao crpiti 6,5 miliona evra, a u PIU timu očekuju i ulaganje od još 1,2 miliona iz Gradske uprave.

U Bijeljini je nedavno pušten u rad prečistač otpadnih voda, čija je vrijednost sedam miliona evra. Puštanjem u rad prečistača otpadnih voda završena je druga faza izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini. Savremeni prečistač je postrojenje bazirano na biološkom tretiranju otpadnih voda u skladu sa standardima Evropske unije, a projektovano je za kapacitet 40.000 stanovnika s mogućnošću etapnog povećanja do četiri puta.

Prečistač otpadnih voda u Velikoj Obarskoj funkcioniše u skladu sa ESBEER tehnologijom i trenutno je najsavremeniji prečistač u Bosni i Hercegovini.

Ovaj kapitalni projekat rješio je problem 25.000 septičkih jama koje su bile prijetnja za zagađenje podzemnih voda iz kojih se građani snabdijevaju vodom za piće. Podsjetimo, Bijeljina je prije više od 10 godina bila jedan od većih gradova koji nije imao izgrađen ni metar kanalizacionog sistema

Tokom prethodnih deset godina u izgradnju kanalizacije i prateće poslove na uređenju ulica i trgova na trasi cjevovoda uloženo je oko 35 miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )