FOTO: InfoBijeljina

Uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredu neophodno je radi smanjenja troškova, a u Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da bude nabavljen softver za satelitsku analizu u ovoj oblasti, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji o informacionim tehnologijama u agraru.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić istakao je da su informacione tehnologije sve više zastupljene u poljoprivrednoj proizvodnji i da će nabavkom softvera biti identifikovane poljoprivrede kulture u Srpskoj što je značajno za utvrđivanje agrarnih politika i podsticajnih mjera, kao i zdravstvenog stanja usjeva.

"Informacione tehnologije postaće nezamjenjive u poljoprivrednoj proizvodnji. U Republici Srpskoj imamo značajan napredak u uvođenju ovih tehnologija, a primjer je formiranje osnovne osmatračke mreže koja se sastoji u postavljanju i uvezivanju meteoroloških stanica u jedinstven sistem", rekao je Jokić novinarima.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković naglasio je da je današnja konferencija organizovana u okviru "Viral" projekta u čijoj realizaciji učestvuje 17 partnera iz šest zemalja.

"Projekat je namijenjen jačanju kapaciteta visokoškolskih ustanova. Uvođenje informacionih tehnologija u poljoprivredu je od izuzetnog značaja za napredak. Vjerujem da Srpska može kvalitetno da odgovori izazovima modernog vremena", rekao je Cvetković.

Konferenciju su organizovali Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Akademijom nauka i umjetnosti Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )