FOTO: InfoBijeljina

BANjALUKA - S ciljem stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje Vlada RS obezbijediće dva miliona KM za interventni otkup 11.000 tona tržišnih viškova povrća, što će domaćim proizvođačima pomoći da prebrode probleme prouzrokovane padom potražnje zbog epidemije virusa korona.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je juče da će novac biti obezbijeđen iz Kompenzacionog fonda, naglasivši da će Vlada prerađivačima sufinansirati otkup povrća sa deset feninga po kilogramu.

- To se ne odnosi na količine koje su ranije ugovorene. Ako osim tih 11.000 tona bude još viškova povrća, imamo privredne subjekte spremne da uz našu pomoć određene količine izvezu na tržište okruženja - rekao je Višković i podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila informaciju o otkupu tržišnih viškova tovnih svinja i junadi, što će sufinansirati sa oko tri miliona KM.

Za realizaciju nove mjere zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je juče objavilo poziv poslovnim subjektima koji se bave otkupom i izvozom povrća sa sjedištem u Srpskoj da izraze interes o otkupu.

- Količine povrća za koje otkupljivač izrazi interes ne mogu biti manje od 100 tona i to za period otkupa od 15. avgusta do 30. oktobra - navodi se u pozivu Ministarstva poljoprivrede i dodaje da se prijave mogu dostaviti lično ili putem elektronske pošte na adresu Agencije za agrarna plaćanja RS do ponedjeljka do 16 časova.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović pozdravio je odluku Vlade RS, navodeći da je pravovremena i na mjestu.

- Od kraja juna intenzivno otkupljujemo sve domaće povrće, a nastavićemo i sada. Najveći problem imaju proizvođači plasteničke bijele paprike jer zbog smanjene potražnje nemaju kome prodati proizvedene količine. Svi viškovi biće otkupljeni, a zahvaljujući potezu Vlade uspjećemo uposliti fabriku u punom kapacitetu, tako da će efekti biti višestruki - rekao je Filipović i dodao da “Sava Semberija” može preraditi 8.000 tona povrća.

U interventnom otkupu učestvovaće i banjalučka “Vitaminka”.

- Planiramo da otkupimo 1.600 tona. Potez Vlade RS je izuzetno dobar, prije svega za proizvođače, ali i za prerađivače - rekao je vlasnik “Vitaminke” Todor Panić. 

Novom mjerom Vlade zadovoljan je i bijeljinski povrtar Mladen Lazić, koji je ove sezone već proizveo oko 1.000 tona povrća, a uskoro slijedi vađenje krompira. 

- Pandemija je uticala na pad posla u ugostiteljstvu, tako da nismo imali kome da prodamo zelenu salatu, krastavce, kupus, paradajz, povrće koje se konzumira svježe, što nam je stvorilo ogromne probleme koji će ovim potezom Vlade biti eliminisani - ističe Lazić, koji će se ove sezone naći i u ulozi otkupljivača. Njegova firma “Memeks”, koja se bavi proizvodnjom povrća, pokrenula je i pogone za preradu.

- Plan je da u sklopu interventnog otkupa preuzmemo 1.500 tona povrća, prije svega krastavaca, kupusa, patlidžana, paprika i paradajza. Nadamo se da neće biti problema u plasmanu, s obzirom na to da se na policama naših marketa pojavljuju samo tri domaća prerađivača - navodi Lazić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )