FOTO: null

U Bijeljini je uličnom manifestacijom u organizaciji građana za promociju i obrazovanje Roma Udruženja „Otaharin“, Udruženja žena „Romkinja“ i Lokalnog volonterskog servisa Bijeljina svečano obilježen 8. Аpril - Svjetski dan Roma.

Pored druženja, okupljeni članovi ovih udruženja su posjetiocima manifestacije predstavili romske običaje, osnovne izraze romskog jezika, organizovali kviz o poznavanju romske kulture i poslužili slatkiše.

Svjetski dan Roma je bio prilika da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju članovi romske zajednice, načine rješavanja tih problema, kao i na podršku koju u tim nastojanjima daju lokalna uprava i donatori.

- Društvo mora da se uključi u borbu protiv diskriminacije i predrasuda, kao i u suzbijanje mržnje prema romskoj manjini. Neophodno je da zajednički stvaramo društvo u kojem svi imamo ista prava, ističe izvršni direktor Udruženja "Otaharin" Dragan Joković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Slavko Bašić je podsjetio da Gradska uprava svake godine podržava projekte romskih organizacija, ali uspijeva da obezbijedi i druge vrste pomoći Romima, poput paketića ili užine za romsku djecu koja pohađaju nastavu u školama, kao dio aktivnosti na potpunijem uključivanju Roma u društvo.

Posebno se izdvaja projekat stambenog zbrinjavanja romske populacije u okviru kog Grad Bijeljina finansijski podržava aktivnosti austrijske organizacije "Hilfsverk". Zahvaljujući naporima ovog donatora i lokalne uprave,  u prethodnih šest godina popravljeno je pedesetak kuća Roma i izgrađena je zgrada sa dvanaest stanova, namijenjena stambenom zbrinjavanju socijalno najugroženijih romskih porodica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )