FOTO: null

Muzej Semberije u Bijeljini pripremio je izložbu pod nazivom ,,Ženska strana slobode,, povodom sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata i 24. septembra - Dana grada.

zložba će biti otvorena u utorak, 22. septembra, a posjetioci će imati priliku da kroz foto-dokumentaciju Muzeja Semberije sagledaju trud generacija žena koje su svojim zalaganjem unaprijedile vrijeme u kome su živjele i vlastiti položaj, ali i budućnost svojih ženskih potomaka. 

Organizatori ukazuju da su učešćem u antifašističkom i oslobodilačkom pokretu 1941-1945. godine žene Jugoslavije izborile ravnopravan status u društvu, a u poratnom periodu nastavile da maksimalno doprinose obnovi i izgradnji zemlje. 

Uz pomoć foto-dokumentacije, publikacija i tekstova ranijih i savremenih autora na temu uloge i mjesta žene u postratnom društvu nove Jugoslavije, prikazani su mnogi aspekti privrednog, društvenog i političkog života u koji su se žene masovno uključile nakon 1945. godine. 

U tom periodu žene su prvi put organizovano, javno i lično stupile na javnu scenu. 

Ujedno, ovaj novi položaj žene bio je jedan od simbola promjena poslijeratnog društva. 

Sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata, bez obzira na manjkavosti državnog sistema Jugoslavije od 1945. do 1990. godine, ostaje činjenica da su žene zahvaljujući svom aktivnom učešću u ratu osvojile i ostvarile do tada nezamisliva prava u mnogim oblastima života. 

Izložba pokazuje da je emancipacija žena bila nezaustavljiv proces čiji su dometi prisutni i danas,uprkos preovlađujućem novom/starom talasu konzervativnih i patrijarhalnih shvatanja o tome koje je mjesto i uloga žene u privatnoj i javnoj sferi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )