FOTO: null

Pitanje Kosova je glavna "prepreka" pristupanju Srbije EU, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u objavljenom intervjuu Frans presu (AFP).

AFP navodi da je EU, koja u četvrtak u Sofiji organizuje samit o Balkanu, podjeljena oko nezavisnosti Kosova, koju pet članica ne priznaje.

Međutim, ona traži i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji žele da postanu članice EU.

"Tema nezavisnosti Kosova je i deset godina poslije proglašenja politički tabu u Srbiji, koja ga je upisala i u Ustav. Za Srbe je Kosovo istorijska i religijska kolijevka nacije, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ga često naziva "srpskim Jerusalimom", piše AFP.

"Jedini veliki problem koji smatram pravom preprekom našem evropskom putu je pitanje Kosova. Na kraju, sve zavisi od Kosova", rekao je Vučić u intervjuu.

Pitanje Kosova zasjenjuje i politiku Evrope prema Rusiji, tradicionalnoj saveznici Srbije jer, kako je Vučić rekao u intervjuu, "u najboljem slučaju, to (ulazak u EU) je za sedam godina, međunarodna situacija će biti potpuno drugačija".

"Ako me pitate da li EU oduševljava Srbe, odgovor je ne. Ali to je racionalan narod, za šta je najbolji put za Srbe i Srbiju, i svjestan je da će to pitanje (Kosova) morati da riješi na veoma bolan način", rekao je Vučić.

Iako je "u poslednjih godinu, godinu i po opala", podršku procesu pristupanja EU i dalje daje "značajan dio stanovništva".

Vučić ipak, piše AFP, traži od evropskih vlasti da pošalju "snažnu poruku" u kojoj se traže "ustupci" i od Prištine.

Ni pet godina poslije potpisivanja Briselskog sporazuma, navodi AFP, kosovske vlasti nisu formirale Zajednicu srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova.

"Mi smo uradili naš dio posla", rekao je Vučić francuskoj agenciji.

S druge strane, navodi AFP, vlasti u Prištini "misle da je srpsko priznanje nezavisnosti Kosova samo pitanje vremena".

Vučić je istakao potrebu za kompromisom, kojim će "obje strane biti najmanje pomalo nezadovoljne", umjesto situacije u kojoj "jedna strana dobije sve dok druga biva ponižena".

Prema riječima Vučića, tek kada ZSO bude formirana "može se govoriti o mogućim rješenjima za budućnost" kao i da se o priznavanju Kosova "još nije razgovaralo i da Srbija ne želi takvo rješenje".

AFP piše da bi konačno rješenje zahtjevalo promjenu Ustava Srbije, što bi moralo da se potvrdi na referendumu.

U slučaju negativnog ishoda glasanja, Vučić navodi da bi došlo do "višedecenijskog zamrznutog konflikta" i da bi "svi htjeli da napuste Srbiju".

Dačić je više puta govorio o mogućoj razmjeni teritorija. AFP navodi da Vučić tu ideju nikada javno nije uzimao u razmatranje budući da je zapadni zvaničnici i eksperti smatraju destabilizirajućom.

"Slušam šta govore na Zapadu (...), da bi to otvorilo Pandorinu kutiju. Ali Pandorina kutija su prije deset godina otvorile zapadne zemlje kada su priznale nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, "Srbima se mora ponuditi nešto što bi im pokazalo da su poštovani" i da "neće 30 godina poslije ratova plaćati za dešavanja u bivšoj Jugoslaviji".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )