FOTO: mondo

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija priprema i drugu pošiljku pomoći za Republiku Srpsku u borbi protiv virusa korona.

On je saopštio da je Srbija danas dozvolila izvoz kvasca u Republiku Srpsku, prvi put od kada ga proizvodi u Senti, kao i hipohlorida pošto ga ima dovoljno za svoje potrebe.

"Onima koji se smeju tome i kažu da je mala podrška - ako neko misli da je 30.000 epidemioloških maski i 10 respiratora, a da ne govorimo o stotinama hiljada rukavica i o svemu drugom - malo, onda u redu. Jedan dan nas napadaju zato što dajem mnogo, a drugi dan zbog toga što kažu da je malo", rekao je Vučić.

On je istakao da smatra da je to mnogo i poručio da će Srbija još pomagati Republici Srpskoj.

"Pomažemo i u lekovima i svemu drugom i nastavićemo to da radimo. Nemamo problema sa tim", rekao je Vučić poslije zajedničke sjednice kriznih štabova u borbi protiv širenja virusa korona.

On je najavio da će u Beograd sutra u 11.00 časova stići prvi ruski avion "Iljušin" sa osam ljekara, opremom, respiratorima, medikamentima, te ljudima i opremom za dezinfekciju, ocjenjujući da bi to trebalo da bude isti paket kao što je bio za Italiju i ističući zahvalnost Rusiji.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom zamolio da francuska farmaceutska kompanija "Sanofi" koja proizvodi sirovinu za lijek "hlorokin" obezbijedi sirovinu Srbiji kako bi mogla da počne da proizvodi taj lijek.

Predsjednik Srbije rekao je da će Srbija od 8. ili 9. aprila imati punu proizvodnju hirurških maski za domaće potrebe, za šta je dobila mašine iz Kine, dijelom kao poklon, a dijelom ih je kupila.

On je istakao da Srbija i dalje nabavlja respiratore jer ne želi da se dogodi situacija kao u NJujorku, dodajući da se očekuje isporuka više stotina respiratora iz Kine.

Vučić je saopštio da je analiza zaposlenih u zdravstvu pokazala da je u Bolnici "Dragiša Mišović" 47 ljekara pozitivno na virus korona, u Zemunu petoro od 14 testiranih, u "Narodnom frontu" 12 osoba od 23 testiranih, a da nema pozitivnih u Institutu "Batut", Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/, Urgentnom centru i bolnici na Bežanijskoj kosi.

On je upozorio da Srbiju u naredne dvije sedmice očekuje najteži udar, oko 15-16. aprila i pozvao građane da poštuju mjere kako bi zaštitili živote.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )