FOTO: null

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je za njemački dnevnik ,,Frankfurter algemajne cajtung,, povodom napada u Srebrenici, da neće promijeniti svoju politiku.

"Moramo stvoriti zajedničku budućnost za sve, pa i za ljude koji su me napali", izjavio je Vučić za FAZ, koji je na prvoj strani pod naslovom "Nastavljam politiku pomirenja, uprkos napadu" objavio tu izjavu, prenosi njemački radio Dojče vele.

"Neću promeniti svoju politiku, moja ruka je i dalje ispružena. Moramo da mislimo na budućnost i da stvorimo osnovu za bolji život Bošnjaka i Srba", rekao je Vučić i dodao kako ga je incident još više uvjerio da se svi napori moraju uložiti u pomirenje.

Osim toga, Vučić je izneo optužbe na račun bosanskohercegovačke policije.

"Slutio sam da će me izviždati, računao sam i sa uvredama, ali nisam računao sa tim da ću biti izložen organizovanom napadu, a da me bosanska policija neće zaštititi", rekao je Vučić.

On je pojasnio da je srpska delegacija sumnjala u to da će policija BiH dovoljno dobro obaviti posao, pa je tražila da zaštitu preuzme policija Republike Srpske.

"Najpre su nam to obećali, a tek nekoliko sati uoči početka komemoracije rekli su nam da policija Republike Srpske ne sme da stupi na tlo Memorijalnog centra", rekao je Vučić.

"Morao bih da budem i slep i glup ako to ne bih video", rekao je Vučić, ali nije htio da govori o mogućim napadačima prije kraja istrage, već je spomenuo da oni nisu bili iz Srebrenice vec iz drugih krajeva Bosne, prenosi DW Vučićevu izjavu za FAZ.

Taj dnevnik takođe komentariše da je Vučićeva odluka da dođe u Srebrenicu bila hrabra.

"Na prvi pogled činilo se da se hrabrost ne isplati. Situacija je mogla da izmakne kontroli, atmosfera u Bosni je bila podgrijana, jer je nekoliko dana ranije Rusija kao zaštitnica Srbije u Savjetu bezbjednosti vetom spriječila donošenje rezolucije u kojoj se Srebrenica označavala kao genocid", komentariše FAZ.

List dodaje i da su mnogi bosanski muslimani mišljenja da se Vučić lično založio da Rusija uloži veto, kako bi spriječio rezoluciju koja bi sadržala riječ genocid.

"Medutim, mukotrpna diskusija o toj riječi odvodi na stranputicu, jer mnogim političarima koji insistiraju na njoj nije stalo do toga da budu pravedni prema prošlosti već žele da igraju svoje igrice moći u sadašnjosti, navodi FAZ.

Vučić ne bi trebalo da se obeshrabri, put do pomirenja na Balkanu je trnovit, ali je jedini ispravan, zaključuje FAZ u svom komentaru, prenosi DW.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )