FOTO: srna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslije sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Beogradu, izjavio je da su imali do sada najsveobuhvatniji sastanak.

Što se ekonomske saradnje tiče, krajem ove i početkom iduće godine ćemo uputiti dodatnu finansijsku pomoć Srpskoj. O iznisu ćemo obavijestiti javnost. Želimo da ljudi koji žive u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta. Razgovarali smo o jednoj od najznačajnijih tema, o gradnji aerodroma u Trebinju. Prvi avion će moći da poleti do marta 2022. a mi ćemo dati sve od sebe da bude do kraja 2021. Razmatramo sa prijateljima iz Srpske opciju za drugačije funkcionisanje aerodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo kansije. Razmatrano je i formiranje zajedničke industrijske zone na granici sa Republikom Srpskom, u području Ljubovije i Rače, gdje ćemo zajedno raditi na auto-putu od 17 kilometara. Takođe, govorili smo o podršci mladima, u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji – rekao je Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićam.

Sastanku su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Vučić je dodao da je bilo dogovora i iz oblasti obrazovanja, gdje će RS i Srbija ići na izjednačavanje školskog programa, o uzajamnim eksurzijama, da djeca bolje upoznaju Srpsku i Srbiju.

– Donijećemo zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a potom zajedničku deklaraciju. Uskoro ćemo imati premijeru prvog srpskog igranog filma o Jasenovcu. Takođe, uputićemo poziv proslavljenom reditelju Emiru Kustuiruci za jednu drugu temu. Osnovaćemo javnu ustanovu Donja Gradina Jasenovac između RS i Srbije – rekao je Vučić.

Rekao je da je razgovarano i o dokumetu koga je dobio od Dodika, sa kojim je razgovarao i u četiri oka.

– Dobio sam više pitanja vezanih za status Srpske. Stalo nam je do dobrih odnosa i do Republike Srpske. Rekao sam Dodiku da je stav Srbije poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje. Očuvanje mirna i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju, za Srpsku. Na prijetnje ratom koje slušamo svakim danom moramo da odgovaramo mirno, da u toj igri ne smijemo da učestvujemo, mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali jer nam to garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici. Naš interes je očuvanje mira, ali i Srpske u okvirima Dejtonske BiH. Imaćemo zajednički praznik, RS i Srbije, dogovorili smo se i koji datum da predložimo, to bio bio dan srpskog jedinstva sloge i zastave, 15 septembar, dan kada je probijen Solunski front – rekao je Vučić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )