FOTO: null

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete, mada je, kaže, uvijek spreman o svemu da razgovara.

Vučić je poslije sastanka sa Plenkovićem, pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga "otpratili" pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno na pitanju da li je bilo riječi o ratnoj odšteti.

Predsjednik Srbije je u hodu rekao da su razgovarali "o mnogo čemu", a na ponovljeno pitanje - potvrdno odgovorio da je bilo riječi i o ratnoj odšteti:

"Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković", rekao je Vučić.

"Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju", dodao je.

Na pitanje da li će nastaviti razgovore, on je odgovorio: "O svemu ćemo uvijek da razgovaramo."

Predsjednica Hrvatske, koja je i pozvala Vučića u posjetu, izjavila je ranije da izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu razgovora.

Plenković, koji nije dobro primio poziv predsjednice srpskom predsjedniku, od početka je insistirao da će pokrenuti i to pitanje.

"S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dvije države - nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te ekonomskoj saradnji, evropskom kontekstu i odnosima u JIE", zabilježio je hrvatski premijer na svom tviter nalogu.

Vučić je uoči posjete rekao da na Plenkovićevom mjestu ne bi pokretao to pitanje, jer Hrvatska može više da izgubi, nego da dobije, što bi mogao da potkrijepi "hiljadama argumenata".

Mediji u Srbiji su naveli da Hrvati traže Srbiji 32 milijarde evra, a da su dužni 40 milijardi evra Srbiji, takođe na ime ratne odštete.

Na tviter profilu predsjednika Srbije prije nekoliko minuta postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano:

"Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo", navodi se na tviter profilu predsjednika Srbije.

Plenković je inače dočekao Vučića ispred sjedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", upisao je predsjednik Vucić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )