FOTO: null

DOBOJ - Samo četiri slučaja vršnjačkog nasilja službeno zabilježena u prošloj godini u Doboju nisu realni pokazatelji, tvrde školski pedagozi, te upozoravaju da nasilje među dobojskim đacima izmiče kontroli.

"Kao prosvjetnom radniku koji dugo radi u toj oblasti čini mi se da se vršnjačko nasilje otima kontroli ne samo u školi, nego i drugim institucijama, koje su obavezne da se bave tom problematikom. Konkretno u našoj školi mi smo u posljednjih nekoliko godina imali pojedinačne slučajeve da su naši učenici bili žrtve upravo takve vrste nasilja", naveo je Zoran Gojković, pedagog u Gimnaziji "Jovan Dučić".

U dobojskoj kancelariji Ombudsmana za djecu RS nemaju podatke o broju slučajeva vršnjačkog nasilja, ali su primijetili da im se roditelji, ali i škole, sve češće javljaju i traže savjet kako da postupaju u takvim situacijama.

"U toku ove školske godine smo, znači ne govorim o kalendarskoj godini, imali povećan broj obraćanja našoj instituciji, ali to ne mora značiti da je povećan broj slučajeva u školama, možda samo roditelji više traže pomoć, odnosno škole traže pomoć, da im damo savjet i da im objasnimo koji je pravi put u rješavanju određenih slučajeva", kazao je Zlatoljub Mišić, zamjenik ombudsmana za djecu RS.

On je dodao da je bilo slučajeva da škole pokušaju zataškati nasilje, te istakao da u slučajevima kada su institucije postupale po službenoj dužnosti smanjenje vladanja vinovnicima nasilja nije kraj tog slučaja.

U Centru za socijalni rad navode da su u prošloj godini postupali u četiri slučaja, ali su primijetili da nakon što se provedu predviđene procedure često kasnije ne znaju šta se dešava s počiniocima i žrtvama nasilja.

"Ono na čemu ćemo insistirati je period evaluacije, to prepoznajemo kao najslabiju kariku. Dakle, šta se događa poslije, da sve institucije koje su uključene jedne drugima te informacije dostavljaju, da vidimo u slučaju postupanja i prema izvršiocima, i prema žrtvi vršnjačkog nasilja kako se odvija taj proces u nastavku djetetove integracije u zajednicu", kaže Olivera Nedić, v.d. direktora Centra za socijalni rad Doboj.

Podataka o vršnjačkom nasilju u prošloj godini u RS još nema, a prema podacima iz 2015. godine, u školama, školskim dvorištima, ali i izvan obrazovnih ustanova zabilježeno je oko 600 slučajeva nasilja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )