FOTO: null

Ovaj vikend biće najtopliji u ovoj godini sa temperaturama i do 35 stepeni Celzijusovih, koje će se zadržati sve do utorka, kada se očekuje osvježenje u vidu pljuskova i kiše, prognoziraju meteorolozi.

Prema riječima Milice Đorđević, dežurnog meteorologa  u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, danas nas u cijeloj zemlji očekuje sunčano vrijeme sa temperaturama od 29 do 35 stepeni, a posljednji dan u sedmici biće ujedno i najvreliji.

"Kulminacija se očekuje u nedjelju, gdje se gotovo nigdje temperatura tokom dana neće spuštati ispod 31 stepen, dok će maksimalna dnevna biti 35 stepeni", kaže ona.

Kako je rekla, osvježenje u vidu kiše može se očekivati samo u brdsko-planinskim dijelovima zemlje u noći između nedjelje i ponedjeljka, ali će količina padavina biti zanemariva.U ponedjeljak će i dalje biti sunčano i toplo s tim da će na zapadu biti nešto svježije sa nižim temperaturama od oko 27 stepeni, što je znatan pad u odnosu na nedjelju i biće znatno prijatnije.

Pravo osvježenje može se očekivati tek od utorka, kada se očekuju kiša i pljuskovi", kazala je Đorđevićeva.

Kazala je kako su temperature u posljednjih desetak dana više od prosjeka, te da vremenske prilike više pogoduju za jul nego jun.U banjalučkom Domu zdravlja povodom najavljenih vrućina savjetuju uzimanje lagane hrane, što više tečnosti, adekvatno odijevanje, kao i  izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana.

"U organizam treba unositi hranu koja je bogata vitaminima, a sa fizičkim aktivnostima ne treba pretjerivati. Hroničnim bolesnicima se preporučuje redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje izlaganja faktorima rizika za osnovno oboljenje", kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )