FOTO: null

Najmanje 70 odsto portparola u institucijama BiH, koji su zbog krize i mera štednje ostali bez plaćenih službenih mobilnih telefona, tražiće da im se vrate osnovna sredstva za rad da bi nakon pola godine blokade mogli da nastave svoj posao!

Oni su bez aparata ostali početkom ove godine kada je stupio na snagu pravilnik Saveta ministara BiH o uštedama, a kojim su ograničeni troškovi za reprezentaciju i korišćenje službenih vozila i telefona.

Rez koji je napravljen u sektoru čiji je zadatak da poveže institucije sa građanima, doveo bi do potpune blokade da portparoli ne koriste svoje privatne telefone da bi odgovorili na zahteve medija, što na kraju sami i plaćaju. Novim pravilnikom u delu korišćenja mobilnih telefona, oni nisu ukinuti sekretaricama, vozačima ministara, ali ni direktorima institucija.


Sledi peticija

- S obzirom na prirodu posla, portparoli su poslednji kojima bi ovo pravo trebalo da bude uskraćeno, jer oni povezuju institucije i javnost, oni su zaduženi da polažu račune umesto ministara koji se nikada ne javljaju na telefon, a imaju i po 500 KM mesečnog limita. Pre nego što je nastala kriza, potrparoli su imali stotinak maraka limita za komunikaciju sa medijima, a danas ih ima samo nekoliko i to po 50 ili 80 KM. Svima nama u opisu je posla da medijima i javnosti budemo dostupni svih dana u mesecu, van radnog vremena. Samim tim bismo morali da imamo i čime da radimo. Ovakav pristup prema ljudima čiji je posao polaganje računa javnosti o radu institucija pokazuje da vlasti zaista ne žele da građani ove zemlje znaju što oni rade - rekla nam je jedna portparolka u institucijama BiH.

Žustro je bilo i na nedavnom sastanku portparola zajedičkih institucija na kojem je skoro došlo do incidenta. Predloženo je da se pokrene peticija i podnese zahtev Savetu ministara za hitnu izmenu odredaba pravilnika da bi im bili vraćeni službeni telefoni.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje je i bilo predlagač pravilnika o uštedama, kažu da će krajem ovog meseca biti napravljena analiza stanja i da će se videti koliko je ko uštedio zahvaljujući ovoj meri. Istovremeno, u ovom ministarstvu kažu da su pojedine institucije i ustanove ovaj pravilnik shvatile doslovno i da su svojim službama za odnose s javnošću ukinule telefone, iako su mogli da im ih ostave u okviru 10 odsto neraspoređenih sredstava koja svi imaju na raspolaganju.

Nataša Krsman, portparolka Ministarstva finansija i trezora BiH, rekla je da zna da se mnoge kolege žale da su ostali bez sredstva za rad, ali da treba sagledati stanje i raditi na njegovom popravljanju.


Različita tumačenja

- Portparoli su negde mogli da podnesu zahtev da im ponovo bude odobren službeni telefon, ali su to propustili. U nekim institucijama su to učinili, ali su odbijeni. Koliko vidim, ovaj pravilnik tumači se na različite načine. Činjenica je da se većina kolega žali da su onemogućeni da rade svoj posao, posebno kada su na terenu, na sednicama ili na drugi način sprečeni da se jave na telefon u kancelariji. Uz to, nemaju ni svi portparoli iste potrebe, pa nije moguće sačiniti pravilnik koji bi odgovarao svima. Zato je ostavljeno da svaka institucija, u okviru svoje delatnosti, unutrašnjim aktom odobri portparolu limit na korišćenje telefona - rekla je Krsmanova.

Inače, najveći iznos za troškove mobilnog telefona, čak 500 KM mesečno, odobren je članovima Predsedništva BiH, kao i ministrima u Savetu ministara BiH. Po 200 KM odobreno je zamenicima ministara, 150 KM sekretarima ministarstava, a sekretaricama i vozačima 30 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )