FOTO: Pan radio

Bista narodne revolucionarke Radojke Lakić, vraćena je na svoje mjesto da svjedoči o hrabrosti ove mlade žene koja je svoj život dala u borbi protiv fašizma. Bista je postavljena u školskom dvorištu u maju 1985. godine, a ukradena 2011.

Godinama je osnovna škola u centru grada, gdje je bila smještena i nekadašnja bijeljinska gimnazija, nosila ime Radojke Lakić. I jedna od glavnih ulica nosila je njeno ime.

Žene Semberije su u borbi protiv fašizma dale nesebičan doprinos. O njihovom herojstvu govori i knjiga “Žene u istoriji Semberije”, autorke Tanje Lazić, u izdanju Organizacije žena “Lara”. 

U ovoj borbi, jedna od najistaknutijih, mladih revolucionarki je Radojka Lakić (1917.-1941.)

Rođena je u Skender-Vakufu, u osnovnu školu išla u Skočiću kod Zvornika, a u gimnaziju u Bijeljini. U Beogradu je 1936. godine upisala Filozofski fakultet, a već sljedeće godine postala je član KPJ. Nakon okupacije vraća se u Bijeljinu i nastavlja revolucionarni rad. Nakon raspisane potjernice, Partija je povlači u Sarajevo, gdje radi na pripremi ustanka. Uhapšena je početkom septembra 1941. godine. Osuđena je na smrt i streljana 28. septembra 1941. godine. Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 8. juna 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašena je za narodnog heroja.

U borbi protiv fašizma veliki trag ostavila je i Hajrija Jahić, žena narodnog heroja Fadila Jahića Španca i sestra revolucionara Alije Alijagića, zajedno sa članovima porodice Jahić, a ubijena je u koncentracionom logoru. Među članovima ove porodice, koji su živote dali u borbi, bila je i Fadilova sestra Mineta Jahić. 

Olga Marasović (1914-1996), porijeklom iz Drniša, gimnaziju je završila u Bijeljini. Bila je jedna od buntovnih djevojaka, koje se nisu bojale borbe protiv fašizma. Kao beogradski student bila je više puta hapšena zbog svog revolucionarnog rada. U ratu je bila sekretar Gradskog komiteta KPJ za Sarajevo, zbog čega je uhapšena 1942. godine. Nakon bjekstva iz zatvora prešla je na slobodnu teritoriju, i u partizanima se bori do kraja rata.

Herta Baum-Gospić (1917-1941), rođena je u Bijeljini. Majka joj je bila iz poznate jevrejske porodice Nusbaum. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu, a u gimnaziji se priključila omladinskom komunističkom pokretu. Bila je jedna od tri djevojke, zbog čijeg su istupa povodom atentata na kralja Aleksandra zatvoreni sedmi i osmi razred. Bila je aktivna u revolucionarnom pokretu, a kad je Svetolik otišao u šumu, preselila se kod njegove familije u Crnjelovo. U julu 1941. godine je hapse i šalju u Jasenovac, gdje je ubijena.

Atifa Tifa Lipničević (1921-1944), rođena u Bijeljini. Kao istaknutu  članicu revolucionarnog pokreta ilegalno radi protiv okupatora i krajem 1942. biva uhapšena, ali su je drugovi iz Majevičkog partizanskog odreda oslobodili iz zatvora u centru Bijeljine, u spektakularnoj akciji u februaru 1942. godine. Ali, drugo zarobljavanje nije preživjela. U zasjedi u Suvom Polju poginula je njena mlađa sestra Fadila (1925-1942),  a ona je odvedena u logor u Staru Gradišku, gdje je umrla nakon dugotrajnog mučenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )