FOTO: InfoBijeljina

Vozači i ostali putnici koji putuju autoputem Banjaluka - Gradiška još neko vrijeme voziće se bez predaha, jer bi izgradnja odmorišta “Lužani”, kako je najavio investitor, trebalo da počne tek na proljeće iduće godine.

Ugovor o dodjeli koncesije “Super petrolu” iz Banjaluke potpisan je u decembru prošle godine, a menadžer prodaje u toj kompaniji Saša Ćejić potvrdio je juče za “Glas Srpske” da je u toku izrada potrebne dokumentacije.

- Pribavljamo ekološku dozvolu, a radi se i na dovođenju struje i vode do planirane lokacije. Sve protiče kako je planirano - rekao je Ćejić. On je naglasio da je vrijednost tog projekta veća od četiri miliona maraka.

Ćejić je kazao da je planirano da sa obje strane autoputa budu izgrađene benzinske stanice, restorani, zatim punjači za električna vozila, auto-praonice, parkinzi, te sadržaji za djecu.

Ćejić ističe da je u ugovoru o dodjeli koncesije navedeno da je rok za izgradnju odmorišta tri godine od trenutka potpisivanja.

- Time je predviđeno da u prvoj godini budu završeni svi administrativni poslovi, a preostale dvije godine da se gradi, mada postoji mogućnost da odmorište bude izgrađeno i prije roka - pojasnio je Ćejić.

Lokacija na kojoj će niknuti odmorište “Lužani” smještena je između dvije petlje, prve koja povezuje autoput sa magistralnim putem i druge koja povezuje autoput sa regionalnim putem.

Autoput Banjaluka - Gradiška, koji je u saobraćaj pušten 2011. godine, dug je 32 kilometra. Jedna naftna kompanija u Republici Srpskoj je prije četiri godine pokrenula inicijativu za izgradnju i korišćenje odmorišta “Lužani”, a Vlada Srpske je 3. septembra 2015. godine raspisala javni poziv za dodjelu koncesije. Međutim, u predviđenom roku od 60 dana nije pristigla nijedna ponuda, te je postupak za dodjelu koncesije tada poništen. Novi tender za dodjelu koncesije na toj lokaciji raspisan je prošle godine na inicijativu kompanije “Super petrol”, koja se jedina prijavila i ispunila sve propisane uslove.

Koncesiona naknada

Za korišćenje koncesije, koja se dodjeljuje na period od 30 godina, koncesionar se obavezao da će plaćati koncesionu naknadu. Ona se sastoji od jednokratne naknade za ustupljeno pravo korišćenja u iznosu od 134.473 KM i naknade u iznosu od dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )