FOTO: null

Mihajlo Vidić je potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, dok istovremeno, većinski, njegov Poljoprivredni zavod Bijeljina radnicima duguje od 20 do 39 plata.

Vidićev Poljoprivredni zavod nekada je bilo jedno od uspješnih bijeljinskih preduzeća, koje je nakon privatizacije, doživjelo poslovni krah.

Vidić tvrdi da su problemu u ovom preduzeću otpočeli u 2013. godini, kada je resorno ministarstvo zabranilo da privatno preduzeće vrši laboratorijske analize hrane, vode, sjemenskog materijala i đubriva. Međutim, predsjednik Sindikalne organizacije u Poljoprivrednom zavodu Bijeljina Dragan Tešić za poslovni portal CAPITAL tvrdi da je agonija počela znatno ranije, još u 2007. godini, odmah nakon privatizacije.

„Od 30 radnika, sada nas je ostalo svega osmoro. Jedan radnik je nedavno napustio PZ Semberija. Ni mi ne vidimo bilo kakvo svjetlo na kraju tunela, niti volju većinskog vlasnika da nešto pokrene i da preduzeće izvuče iz krize“, tvrdi Tešić.

Tešić kaže da su radnici tužili poslodavca koji im duguje između 20 i 39 plata, te da je zbog toga blokiran i žiro – račun preduzeća.

Na tvrdnju Mihajla Vidića da radnicima duguje svega osam plata i doprinose za isto toliko mjeseci, Tešić kaže da je istina negdje na sredini, te da onima koji nisu tužili poslodavca Vidić duguje petnaestak plata, jer su u međuvremenu dobijali manje novčane pozajmice od 50 do 100 KM, što se ne može ni smatrati punom platom.

Vidić kaže da bi većinu obaveza prema radnicima i Poreskoj upravi RS vrlo brzo mogao izmiriti, pod uslovom da se Poljoprivrednom zavodu Bijeljina ponovo dozvoli da vrši laboratorijske analize hrane, vode i zemljišta, za šta su imali specijalizovane kadrove i opremu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )