FOTO: null

Padavine koje su proteklih dana pogodile veći dio Bosne i Hercegovine ponovo su donijele stanovništvu glavobolje zbog porasta nivoa većih rijeka, poplava i bujičnih potoka koji su već neke domove i poplavili.

Da se kraj besanim noćima mještanima Srpca, Foče, Gradiške, Tuzle, Bijeljine i drugih manjih mjesta ne nazire nažalost potvrđuju i prognoze meteorologa, koji su i u narednim danima najavili padavine. 

Foča 

Vodostaj Drine na područja opštine Foča je u porastu i blizu je kritične tačke odbrane od poplava, dok se rijeka Bistrica izlila u naselju Miljevina i prijeti da poplavi stambene zgrade i pomoćne objekte, rečeno je juče u Opštinskom štabu Civilne zaštite. Stanovništvo u priobaljima rijeka upozoreno je da bude u pripravnosti, da skloni materijalna sredstva, te da bude spremno za eventualnu evakuaciju.

Čajići – Tuzla 

Obilne kišne padavine su tokom protekla dva dana stvorile ogromne probleme stanovnicima naselja Čajići, nedaleko od Tuzle. Naime, prema riječima lokalnog stanovništva, zbog pogrešnog odlaganja jalovine, šljake i otpadnih voda, nedaleko od naselja se stvorilo jezero, koje svakog dana plavi. Inače, voda koja se ispumpava iz kopa praktično nosi živo blato prema kućama u ovom naselju. 

"Neke kuće su već oštećene, a stradale su njive i druga imovina. Ukupno je ugroženo pet domaćinstava u ovom naselju", kazao je jedan od stanovnika. 

Bijeljina 

Vodostaji Drine i Save kod Bijeljine su juče bili na gornjoj granici, ali još ispod kote redovne odbrane od poplava. "Vodostaji u Semberiji su na samoj granici, ali na ovom području nema padavina i mislim da će se Drina od Foče razliti i da u Bijeljini neće doći do njenog izlivanja", izjavio je Mićo Mićić gradonačelnik Bijeljine. 

Prema njegovim riječima, protok Drine na Hidroelektrani Zvornik je 900 metara kubnih u sekundi, a opasnost od izlivanja prijeti pri 1.000 kubika. Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, juče je na Gradskom trgu u Bijeljini održana smotra organizacionih jedinica i pripadnika Civilne zaštite grada Bijeljina. Na smotri je predstavljeno i novo višefunkcionalno vozilo Vatrogasne jedinice vrijedno 688.000 KM. 

Srbac, Gradiška 

Cijelim tokom rijeke Save na sjeveru RS vodostaj je u porastu i trenutno na mjernoj stanici u Gradišci iznosi 736, a u Srpcu 859 centimetara, potvrdio je hidrolog Darko Borojević. Kota vanredne odbrane od poplava u Gradišci prevaziđena je za šest centimetara, dok je u Srpcu centimetar ispod vanredne kote. Pritom je rijeka Sava u sporom porastu, ali konstantnom, odnosno dva centimetra na dan. 

Prevrać 

Nabujali Prevraćki potok odnio je put tako da su mještani istoimenog mjesta ostali odsječeni bez svih putnih pravaca koji vode iz ovog mjesta. Usljed padavina aktivirila su se i pojedina klizišta, a posebno opasno je ono koje se nalazi pored samih kuća. Kako navode mještani, ukoliko se nešto ne preduzme moglo bi biti dovedeno u pitanje i vodosnabdijevanje domaćinstava. 

U Opštinskom štabu Civilne zaštite Foča kazali su da će ubrzo izaći mehanizacija kako bi se saniralo klizište i odroni koji su presjekli putnu komunikaciju.  


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )