FOTO: null

Evropski parlament je u rezoluciji koju je usvojio povodom 20 godina od Dejtonskog sporazuma naveo da vlasti u BiH "nisu uspjele da izgrade potpuno funkcionalnu i samoodrživu državu".

U dokumentu je upućen poziv da u BiH bude uspostavljen efikasan koordinacioni mehanizam o pitanjima koja se odnose na EU. 

Iskazana je podrška evropskoj perspektivi BiH i procesu njenog približavanja Uniji. 

Regionalna saradnja i evropske integracije najbolji su način za promovisanje povjerenja i prevazilaženje svih podjela u BiH, dodaje se u dokumentu. 

U rezoluciji se naglašava da je potrebno demokratizovati politički sistem da bi se osigurala "istinska jednakost sva tri konstitutivna naroda i svih građana" i mogućnost da svi budu ravnopravno birani za sve nivoe političkog odlučivanja. 

U rezoluciji je ukazano na "pozitivnu transformaciju BiH u posljednjih 20 godina, od ratom razorene zemlje do države koja ima aspiraciju da postane članica EU". 

Evropski parlament pozdravio je rezultate u pogledu povratka izbjeglica i interno raseljenih lica, te vraćanja imovine u skladu sa Aneksom sedam, i ukazao na potrebu postizanja održivog povratka Hrvata, Bošnjaka i ostalih u Republiku Srpsku. 

Evropski parlament je izrazio saučešće porodicama žrtava rata. 

Poslanici su pozvali vlasti u BiH da iskoriste 20 godina Dejtona kao podsticaj da nastave sprovođenje ustavnih i političkih reformi i da im društveno-ekonomske potrebe građana budu prioritet. 

U tekstu rezolucije naglašena je neophodnost da se posveti pažnja najosjetljivijim raseljenim licima, uključujući Rome i žene, koje su žrtve nasilja. 

Evropski parlament podsjeća da je, prema podacima međunarodnog komiteta Crvenog krsta, i dalje nepoznata sudbina oko 7.000 nestalih ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )