FOTO: null

U Tesliću danas opsadno stanje. Nenajavljeno sastali su se predstavnici domaćih vlasti sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih finansijskih institucija. Suštinsko pitanje je - da li vlast uzima kredit da bi vratila stari?

Zavičaj premijerke Srpske danas centar dešavanja. Pod budnim okom velikog broja policijskih snaga, u Banji Vrućici kod Teslića okupile su delegacije Vlade Srpske, koju je predvodila Željka Cvijanović, Federacije BiH sa premijerom Fadilom Novalićem i Savjeta ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem.

Iako su se vodili važni razgovori sa međunarodnim organizacijama, za koje su vlasti na svim nivoima u BiH kreditno vezane, zanimljivo je da o ovom sastanku javnost uopšte nije bila obaviještena.

Novinarima čak nije bio ni dozvoljen pristup do hotela “Kardijal” gdje se, kako saznajemo, razgovaralo o sudbonosnim pitanjima, a to su: javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, socijalna zaštita i reforma penzionog sistema, vladavina prava i reforma javne uprave, dakle o svemu onome što sadrži reformsku agendu, koja je za Vladu Srpske čas prihvatljiva, čas nije.

Nakon sastanka učesnici su se razišli, a novinarima se obratila samo premijerka Srpske, ali pod uslovom da sedma sila ne postavlja dodatna pitanja.

“Bilo je riječi o reformskoj agendi. Dosta toga je u međuvremenu usaglašeno. Ostalo je još stvari o kojima treba da se razgovara u narednom periodu i cijenim da ćemo već sljedeće sedmice imati nove aktivnosti", izjavila je Cvijanovićeva.

U međuvremenu iz Savjeta ministara BiH stiglo je saopštenje da su predstavnici BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, EU i međunarodnih finansijskih institucija postigli visok stepen saglasnosti i definisali tekst reformske ekonomske agende koji bi iduće sedmice trebalo da bude usvojen.

Očigledno je da MMF neće dati pozajmicu na lijepe oči, a vlasti se hvataju za posljednju finansijsku slamku spasa. Sasvim je jasno da u budžetu Republike Srpske novca nema, otežana je isplata penzija, koja uveliko kasni, nema podsticaja za poljoprivredu, budžeti lokalnih zajednica su krizi tako da vlast, ako hoće još jednu finansijsku injekciju, mora pristati na uslove, među kojima je i jedan od najbolnijih - Zakon o radu.

Ekonomisti napominju da ukoliko bi pozajmljeni novac otišao na javnu potrošnju i krpljenje budžetskih rupa, onda bolje da kredita ne bude. Ipak, stručnjaci ne isključuju mogućnost da BiH na kraju pristane na uslove MMF-a.

“Kada dođete u situaciju da zadužite zemlju, za ovih deset godina mi smo se značajno zadužili, a od tog zaduživanja naši građani nisu vidjeli nikakvog boljitka, onda dođete u poziciju da onaj ko vam je pozajmio novac postavlja uslove pod kojima ćete mu taj novac vratiti”, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Sve u svemu, vlast će vrlo brzo pristati na još jedno zaduženje, a ceh će, kao i uvijek, platiti građani, koji se bore da zarade za osnovne životne potrebe. A predstavnici vlasti, uprkos važnim pregovorima sa međunarodnim organizacijama, imaju vremena i za rezgledanje prirodnih ljepota premijerkinog zavičaja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )