FOTO: null

PODGORICA - Prvi put otkako je otišao u bolnicu i počeo borbu s kovidom-19, oglasio se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i ocijenio da je epidemija "veliki ispit i za narod, i za crkvu".

On je naveo da je glavni udar na njegovo zdravlje prošao i da se sada oporavlja pod kontrolom ljekara, ali da mora da bude u samoizolaciji.

Vladika Joanikije je istakao da je vijest o smrti patrijarha Irineja velika žalost i da cijela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, "ocem, naslednikom Svetog Save".

"On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađena za svoja dobra dela. Gde je raspeće, tu je i osećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji", rekao je vladika Joanikije.

Vladika budimljansko-nikšićki je ocijenio da je epidemija veliki ispit i za narod, i za crkvu.

"Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod i ovo ćemo dostojanstveno izdžati i hrišćanski podneti i posle svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej", rekao je Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda, prenio je portal B92.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )