FOTO: null

TREBINJE - Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću u kojem je istakao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori nije organizovala napade na muslimane, već stala u njihovu odbranu.

Vladika Dimitrije, koji je i član Episkopskog savjeta Crne Gore, reagujući na saopštenje Kavazovića povodom "napada na muslimane u Pljevljima" u kome je SPC oklevetana da je sama odabrala da bude nosilac procesa u kome se dešavaju i nasilni incidenti i proliva nevina krv, naglasio je da u Pljevljima nije prolivena krv, a da je nosilac negativnih procesa u Crnoj Gori, naročito u posljednjih godinu dana, dosadašnja državna vlast, a ne SPC.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski ocijenio je da je ovo reagovanje Kavazovića proizvod njegovog neznanja i neinformisanosti, a ne želje da se izazovu nove podjele i nestabilnost u crnogorskom društvu.

Vladika Dimitrije je napomenuo da je poslije donošenja diskriminatorskog Zakona o položaju crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, SPC nevoljno uvučena u političku borbu, samo iz razloga što je samo donošenje zakona bilo jedna politička i ideološka odluka koja nije zasnovana na pravdi i pravima, koja su u svim civilizovanim državama svijeta neprikosnovena.

Episkop Dimitrije ističe da je Episkopski savjet Crne Gore istog dana osudio napad u Pljevljima saopštenjem koje je objavljeno na internet stranici Mitropolije crnogorsko-primorske, te podsjeća i na saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, u kojem se vjernici pozivaju da uvijek i u svakoj prilici budu ljudi, te naglasio da o odgovornosti i emancipovanosti crnogorskog društva, pa i same SPC u Crnoj Gori, svjedoče i izjave NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i svih političkih lidera koji su izborili izbornu pobjedu.

Prema njegovim riječima, tome u prilog govori i slika pravoslavnih sveštenika iz Pljevalja koji su sa sloganom "Ne damo svetinje!", pod kojim su ustali u odbranu svojih hramova, ovoga puta stali u zaštitu Husein-pašine džamije.

Vladika navodi da nesrećni nasilnički akti više liče na montirani pokušaj izazivanja međunacionalne i međuvjerske mržnje nego na autentične šovinističke ispade.

Episkop Dimitrije, koji je rođen i pola života proveo u Crnoj Gori, apelovao je na poglavara Islamske zajednice u BiH da prepusti lokalnim islamskim liderima u Crnoj Gori da kažu svoju riječ, te njome zaštite interese svoje zajednice.

Vladika podsjeća Kavazovića na poziv, njemu lično upućen, na otvaranje muslimansko-pravoslavnog dijaloga u BiH, njegovog prethodnika u hercegovačkoj episkopiji, vladike Grigorija, te naglašava da je taj poziv i dalje otvoren kada je riječ o zahumsko-hercegovačkoj eparhiji.

"Na našem lokalnom hercegovačkom nivou je ova saradnja i dijalog i te kako živ i dinamičan, zahvaljujući neobičnom entuzijazmu, iskrenosti i inicijativi uvaženog mufitije mostarskog Dedovića i čitave islamske zajednice kojoj je on na čelu", dodaje se u pismu.

U pismu vladika Dimitrije navodi da je iznenađen kojom brzinom je Kavazović svoje pismo "stavio na stolove stranih diplomata u BiH".

"Tvrdim da niko od mene ne bi bio srećniji da ste to pismo poslali meni, svome sabratu u BiH, pa da sva pitanja međusobno otvoreno, bratski i susjedski rješavamo. Mislim da je to jedini način na koji se postaje zrelo društvo. Vjerovatno je malo koja druga zemlja na svijetu kao naša osjetila gorčinu pozivanja drugih da rješavaju naše probleme", ukazao je vladika.

Episkop Dimitrije poručio je poglavaru Islamske zajednice u BiH Kavazoviću da na tom putu u njemu ima najiskrenijeg, ne samo saradnika, već i sabrata.

"Nije potrebno da se prave kompromisi sa istinom, ali istinu treba govoriti sa dobrom namjerom, u ljubavi. Treba kao što se to u svetim knjigama kaže - istinovati u ljubavi. Nadajući se da ove riječi mogu doprinijeti našem zajedničkom budućem djelanju, pozdravljam vas i ostajem iskreno posvećen izgradnji mira među pravoslavnima i muslimanima (i među svima ljudima), kako u našoj zemlji, tako i svugdje gdje žive", istakao je vladika Dimitrije.

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima juče ujutru osvanule su sa polomljenim staklima na ulaznim vratima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )