FOTO: null

Vlada Republike Srpske priprema novi plan zapošljavanja za ovu godinu. Kako je BN TV potvrđeno usaglašavaju se posljednji detalji. 4. marta na sjednici Ekonomsko - socijalnog savjeta biće predstavljena Strategija i Akcioni plan zapošljavanja.

Nakon toga svoje mišljenje će dati narodni poslanici. Od 136 hiljada nezaposlenih u Srpskoj poslu bi se ove godine moglo nadati oko 3 000 radnika. Za njihovo zapošljavanje Akcionim planom je predviđeno 14 miliona maraka.

Koliko će od tog iznosa biti izdvojeno za demobilisane borce i one kojima staž nije do kraja uplaćen ali i za zapošljavanje u privredi za sada niko ne želi da kaže.

Sudeći po izjavi resornog ministra novina u odnosu na prošlu godinu je vraćanje podsticaja za pripravnike. Milan Ćurlić ima fakultetsku diplomu. Sve manje vjeruje obećanjima sa Trga Republike.Kaže da se posao ne dobija preko Biroa, ni uz pomoć strategija nego preko veze i partijske knjižice.

Vlada je prošle godine najavila zapošljavanje 3 100 osoba a zaposleno ih  je 2 800 za šta je trebalo  gotovo 11 miliona maraka. Ministarstvo rada je iste godine precrtalo kategoriju koja se odnosila na odrađivanje pripravničkog staža.  Akcionim planom iz 2014. godine zaposleno je 375 pripravnika.

Vlada je za njih trebalo da izdvoji dva, a Zavod za zapošljavanje pola miliona maraka. Gotovo do pred kraj prošle godine obaveze prema poslodavcima nisu izmirene jer Vlada nije imala novca. Tako da je dugove regulisao Zavod iz suficita koji je ostvario u prethodnoj godini.

Novca je očito sve manje, bilo da su u pitanju pripravnici, borci ili poljoprivrednici. Na početku projekta 2007. godine Srpska je imala 2 700 nezaposlenih visokoobrazovanih kadrova.

Četiri godine kasnije ta cifra je bila 6 150. Glavna služba za reviziju u prvoj cjelovitoj analizi ovog projekta otkrila je niz propusta da bi na kraju zaključila da su efekti izostali.

Prema tadašnjoj analizi revizora ciljevi su pogrešno postavljeni, strategija nije rađena u saradnji sa privrednicima. Srpska poslodavce nikada nije ni uslovila da zadrže radnike barem godinu ili dvije poslije isteka pripravničkog staža.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )