FOTO: null

Vlada Republike Srpske neće odustati od pronalaženja najboljeg rješenja za Fabriku šećera u Bijeljini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nakon otkazivanja sjednice Skupštine akcionara zbog nedostatka kvoruma.

Iako ovoj fabrici prijeti stečaj zbog milionskih dugovanja prema Poreskoj upravi, ni za radnike fabrike ni za državu koja je većinski vlasnik kapitala, to nije dobro rješenje.

Pregovori sa zainteresovanim investitorima nisu dali očekivani rezultat, tako da je sudbina bijeljinske šećeranei dalje neizvjesna.

Јedina ozbiljnija ponuda za preuzimanje bijeljinske Šećerane koja je sa radom stala prije tri godine, bila je od ranijih strateških partnera Šećerane - hrvatske Zemljoradničke zadruge Јankovci, ali nedovoljno da bi Vlada Srpske prihvatila njihove uslove.

Procjena Vlade je da Šećerani treba 68 miliona KM da bi pokrenula proizvodnju.

Gordana Rokvić, iz Ministartsva poljoprivrede, kaže da su dugovi 12 miliona dobavljačima i sudske presude, 12 miliona za remon ti ostalo, te da treba 46 miliona KM za pokretanje kampanje šećerne repe.

Poreska uprava RS blokirala je Šećeranu nakon nagomalnog duga od blizu 2 miliona KM u periodu od 2012. godine, a današnjim danom obaveze su povećane na 2.700.000 KM.

Od 2012. godine, kada je Šećerana stala zbog osuđujuće presude Zoranu Ćopiću, vlasniku Agrokopa i Šećerane, dugovanja prema Poreskoj uprave dostigla su 2,7 milinaKM.

Naknade za poreze i doprinose za oko 60 zaposlenih radnika svakodnevno povećavaju dug Šećerane, čime je ona sve bliža stečaju.

Dušan Vulović, pomoćnik direktora za područni centar Bijeljina Poreske uprave RS, kaže da su podnijeli prijedlog za otvaranje stečajnog postupka kod Okružnog privrednog suda.

Radnici Šećerane upravo od togai strahuju, a ni poljoprivrdenim proizvođačima koji su na repi odlično zaradili, stečaj nije u interesu.

U proteklom periodu, Vlada RS je u tri navrata pomogla Šećeranu sa oko 134.000 KM.

Pomoć radnicima Šećerane stizalai iz gradskog budžeta u Bijeljini, što daje nadu da je i lokalna i republička vlast zaintersovana da se ovaj poljoprivrdeni gigant podigne na noge.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )