FOTO: Nezavisne

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je ponosan što je Vlada u prvih 100 dana mandata pokrenula izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini u koje će Srpska i Srbija uložiti više od 450 miliona evra, navodeći da će njihova izgradnja uz realizaciju velikih infrastrukturnih projekata biti višestruko korisna za Republiku Srpsku i pokrenuti njenu privredu.

"Najvažnije je da to radimo zajedno sa Srbijom, odnosno da to rade elektroprivrede Srpske i Srbije. To pokazuje da specijalne i paralelne veze nisu samo na papiru, nego da građani i u Srbiji i u Republici Srpskoj imaju korist od toga", rekao je Višković u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, izgradnja hidroelektrana, čija je ukupna instalisana snaga između 180 i 200 megavata, donijeće velike benefite, prije svega, za ljude koji žive na tom prostoru, ali i za Srpsku jer će doći u poziciju da ima značajno veću proizvodnju električne energije, iz sfere čiste energije, koju zahtijeva Evropa.

"Evropa više ne dozvoljava ili ima veliku rezervu prema izgradnji energetskih objekata koji su štetni za životnu sredinu", kaže Višković.

Premijer Srpske je rekao da će prije pomenute tri hidroelektrane početi izgradnja Hidroelektrane "Dabar".

"U narednih mjesec ili dva biće izabran izvođač koji će je graditi po sistemu `ključ u ruke` i on finansira i gradi elektranu", rekao je Višković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )