FOTO: Srna

Iz bijeljinskog Centra za zaštitu mentalnog zdravlja danas je ukazano na potrebu većeg izdvajanja u ovu oblast, čiji je značaj pojačan u vrijeme pandemije kovida 19.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje Vesna Despotović rekla je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja da se upravo za mentalno zdravlje izdvaja najmanje.

"Naš svakodnevni život znatno se promijenio kao rezultat pandemije kovida 19 i protekli mjeseci donijeli su mnoge izazove, što je razlog više da se ulaže u mentalno zdravlje, ne samo u smislu prostora i opreme, nego i u ljudske resurse", poručila je Despotovićeva.

Prema njenim riječima, u vrijeme pandemije se pokazalo da je trošenje profesionalaca u radu u mentalnom zdravlju isto tako pojačano, kao i svih ostalih zdravstvenih radnika.

Despotovićeva je navela da je Centar za mentalno zdravlje, koji 12 godina radi pri Domu zdravlja u Bijeljini, proteklih mjeseci pružio veliki broj usluga svim kategorijama stanovništva, organizovali su i kol-centar, a od posebnog je značaja rad sa djecom i omladinom.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin istakla je da su korisnici Centra za mentalno zdravlje ljudi čije bolove i promjene ne može detektovati nijedna magnetna rezonanca, niti skener, jer su to bolovi duše.

"Zato posebnu i veliku pažnju posvećujemo takvim pacijentima", navela je Đukinova.

U prostorijama bijeljinskog Centra za mentalno zdravlje prikazana je izložba radova korisnika koji su uključeni u radno-okupacionu terapiju, a najveću pažnju medija privukla je poruka ispisana flomasterom na balonu "svako može da pukne".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )