FOTO: null

Zakonskim rješenjem potrebno je dati više prostora radu pozorišta u Republici Srpskoj, njihovom razvoju, umjetnicima i kreativnom stvaralaštvu, rečeno je danas u Banjaluci na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković smatra da je Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti pristojna osnova da bude sačinjena konačna forma ovog zakonskog rješenja. 

"Dobro je što se u javnoj raspravi počelo razgovarati o pozorištima. Loše je što je zbog navedenog zakonskog rješenja podignuta nepotrebna tenzija, jer se tiče 200 ljudi", rekao je novinarima Novaković, nakon javne rasprave. 

On je napomenuo da je zakonom potrebno riješiti problem finansiranja pozorišne djelatnosti i da u ovoj oblasti kulture ne smije biti cenzure. 

Direktor "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić kaže da je potrebno sačiniti zakon kojim će biti omogućen rad postojećih pozorišta u Republici Srpskoj, ali i osnivanje novih. 

"Očekujem da će Ministarstvo prosvjete u kulture Republike Srpske sačiniti zakon o pozorišnoj djelatnosti, kojim bi bilo unaprijeđeno funkcionisanje pozorišta", rekao je Mitrić. 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur rekla je da će prilikom izrade Prijedloga zakona o pozorišnoj djelatnosti biti prihvaćen dio sugestija stručne javnosti.

"Pozorišna djelatnost je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku. Cilj Ministarstva prosvjete i kulture jeste da bude sačinjeno zakonsko rješenje kojim bi se unaprijedila pozorišna djelatnost", dodala je Koturova. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 18. februara Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti, kojim se uređuje osnivanje i rad pozorišta, kao i pozorišna djelatnost kao dio kulturnih i umjetničkih vrijednosti na prostoru Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )