FOTO: null

Na području Bijeljine u prvih šest mjeseci ove godine više je prijavljeno zanatsko-preduzetničkih radnji, nego što je odjavljeno, čime je nastavljen pozitivan trend iz prethodnih godina, saopšteno je iz Gradskog zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzet

"Ovaj odnos pratimo u posljednjih nekoliko godina, s tim da je sada ta razlika velika u korist novootvorenih radnji", rekao je Srni izvršni direktor "Preduzetnika" Milorad Stević. 

On navodi da je od 1. januara do 30. juna na području grada Bijeljina stalno odjavljeno 107 zanatsko-preduzetničkih radnji, dok je odobrenje za rad dobilo 215. 

Za to vrijeme privremeno je prestalo sa radom 35 radnji, a rad je nastavilo 30 preduzetnika. 

U istom periodu registracioni organ službeno je odjavio 17 preduzetnika zbog neprijavljivanja nastavka rada nakon privremenog prestanka. 

Po strukturi djelatnosti i dalje su najbrojnije trgovinske radnje kojih je prijavljeno 92, a odjavljeno 39. 

U ugostiteljstvu je taj odnos 42 prema 35 u korist prijavljenih radnji, dok je, kada je riječ o zanatstvu, prijavljeno 57, a odjavljene su 23 zanatske radnje. 

U djelatnostima sličnim zanatskim taj odnos je sedam prema jedan u korist prijavljenih radnji, a kada je riječ o agencijama prijavljeno je 13, a odjavljene su dvije, dok je u oblasti saobraćaja prijavljeno četiri, a odjavljeno sedam preduzetnika. 

"Ovako ohrabrujući rezultati posebno dobijaju na značaju ako se ima u vidu težak opštedruštveni privredni položaj u kome se, objektivno, nalazimo", kaže Stević. 

On smatra da je trenutno stanje rezultat podsticajnih mjera i olakšica u preduzetništvu u posljednje vrijeme, na prvom mjestu ubrzanog, pojednostavljenog i jeftinijeg procesa registracije preduzetničkih radnji, defiskalizacije u zanatstvu, te podsticaja za registraciju prduzetničkih radnji republičkog zavoda za zapošljavanje. 

"Pozivamo sve nadležne organe i institucije da nastave sa politikom i praksom olakšica i podsticaja u preduzetništvu koje je, i dalje tvrdimo, najbrži i najjeftiniji put za ublažavanje posljedica ekonomske krize i rješavanja pitanja nezaposlenosti", rekao je Stević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )