FOTO: null

BANjALUKA - S ciljem podizanja svijesti o značaju čitanja, njegovanju rada i djela velikana srpske književnosti, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske počelo je kampanju “Čitajmo zajedno”.

Budući da statistički podaci pokazuju da 42 odsto građana Srpske nikada ne kupuje knjige, ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić naglasila je da se promocijom važnosti i značaja čitanja želi doći do što većeg broja čitalaca.

- U odnosu na prethodne, ove godine smo u okviru kampanje značajan prostor dali i za vizuelnu prezentaciju, te su osmišljeni plakati za bilborde i razglednice. Snimljeni su i video-spotovi, koji će ukazati na značaj velikana srpske književnosti - rekla je Trivićeva.

Dodala je da se na šest video-spotova, koji su snimljeni angažovanjem domaćih produkcijskih kapaciteta i glumaca, promovišu poruke slavnih pisaca srpske književnosti.

Pomoćnik za kulturu u resornom ministarstvu Tanja Đaković istakla je da su istraživanja pokazala da se veličina ličnih, kućnih biblioteka građana kreće od jedne do 25 knjiga, te da 8,3 odsto ne posjeduje nijednu knjigu.

- Iz tih razloga je ova kampanja pokrenuta 2017. godine, ali su ciljevi do sada bili usmjereni na podršku domaćem izdavaštvu, promociji savremenih književnika, te popunjavanju bibliotečkih fondova u nerazvijenim opštinama - navela je Đakovićeva.

Objasnila je da brojni veliki pisci, kao što su Petar Kočić, Jovan Dučić, Desanka Maksimović i Branko Ćopić ukazuju da srpski narod i jezik nisu mali, kao što se to često predstavlja.

- Upravo to nam daje obavezu i odgovornost da ističemo imena naših velikih stvaralaca, te da na sve moguće načine dopremo do ciljne grupe, a to je prije svega mlađa populacija, te da u njima probudimo volju i želju da čitaju - obrazložila je Đakovićeva.

Kampanja “Čitajmo zajedno”, koja će trajati do kraja oktobra, realizovana je u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske u partnerstvu sa Radio-televizijom Republike Srpske.

Počeci

Kampanja “Čitajmo zajedno” pokrenuta je 2017. godine sa idejom da se za svaku marku koju građani ulože u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda za udžbenike ministarstvo obavezuje da će uložiti isto toliko u njihov otkup i tako ova djela učiniti dostupnim tamo gdje je najpotrebnije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )