FOTO: pixabay

Da li postoje univerzalna pravila o tome kako bi trebalo tretirati psa? Pustite rep da presudi.

Iako su psi ljubimci sa kojima se generalno lakše sarađuje u odnosu na mačke, kada je riječ o načinu na koji ljudi ispoljavaju svoju ljubav prema psima, veterinari naglašavaju da ipak postoje uopštene smjernice na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Slični ljudima, psi takođe spadaju u kompleksna bića sa čitavim spektrom karakteristika i njihovih varijacija. Zbog toga je korisno poznavati govor tijela psa, prije nego što se odlučite da priđete nepoznatom, naizgled umiljatom psu u parku.

Najbolji način da inicirate kontakt sa psom (nakon dopuštenja vlasnika, naravno) je da polako priđete psu i dopustite mu da vam onjuši ruku prvo.

„Psi se oslanjaju na čulo mirisa mnogo više na čulo vida”, objasnio je veterinar, Uri Burstjun, koji takođe dresira vlasnike putem svog jutjub kanala. On naglašava da prilikom stupanja u prvi kontakt sa psom treba držati sklupčanu šaku, u slučaju da se pas osjeti ugroženim i odluči da ujede.

Ako pas izgleda opušteno i druželjubivo, ni to nije znak da možete odmah da počnete da ga mazite po glavi - ovo može da bude agresivan gest iskazivanja dominantnosti, jer psi inače drže glavu spuštenu prema tlu. Najpreporučljivije je za početak pomaziti psa ispod brade.

Kod prvog kontakta sa psom, trebalo bi izbjegavati dodirivanje psa po stomaku, jer je za njih i ovo osjetljiva zona. Nekad se dešava da pas odmah po upoznavanju legne na leđa ispred vas i tako otkrije stomak, ali to je samo znak da vas ne doživljava kao prijetnju i da osjeća povjerenje, ne znači nužno da želi da ga češkate po stomaku.

Mesta koja se smatraju poželjnim za uspostavljanje kontakta su donji dio leđa psa i grudni deo, ali i ovo varira od psa do psa, pa bi trebalo obratiti pažnju na reakciju psa sa kojim komunicirate. Mahanje repom je siguran znak da je pas raspoložen i spreman za interakciju, dok povijen rep često znači da je pas nepovjerljiv i spreman da ujede.

Premda su psi najčešće veoma opušteni prilikom upoznavnja, s obzirom na to da se stalno nalaze u ljudskom okruženju, veterinari poručuju da bi ipak trebalo izbjegavati „osjetljive zone” i koristiti najmanje prijeteću gestikulaciju - trebalo bi pustiti psa da odluči koliko će vas blizu pustiti prilikom prvog kontakta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )