FOTO: null

Njujork - Stručnjaci upozoravaju da je svjetska baština na žestokom udaru klimatskih promjena, a najviše su u opasnosti Venecija, Kip slobode u Njujorku, kao i britanski Stounhendž.

Podaci iz izvještaja Ujedinjenih nacija (UN) za okolinu toliko su zastrašujući da zvuče kao da su izvučeni iz scenarija za holivudski film katastrofe, prenijeli su mediji.

Kako tvrde stručnjaci, Stounhendž bi mogla da nagrize erozija zbog ekstremnih vremenskih uslova, a Venecija će usljed podizanja nivoa Jadranskog mora polako završiti pod vodom i nestati u svojim kanalima. Isto bi se moglo dogoditi i sa Kipom slobode u Njujorku.

U izvještaju stoji da je 31 lokalitet u 29 zemalja već osjetio uticaj klimatskih promjena, uključujući i Uskršnja ostrva i Nacionalni park "Jeloustoun" u SAD.

U izvještaju se prvobitno našla i Australija, ali je tamošnja vlada zatražila da se uklone iz izvještaja zbog zabrinutosti da bi takve informacije loše uticale na njihovu turističku industriju.

Stručnjak za klimatske promjene i životnu sredinu Adam Markam, koji je učestvovao i izradi ovog izvještaja, ističe da će na svjetsku baštinu najviše uticati porast nivoa mora, snažne oluje, kao i požari. Međutim, on navodi i da ih je ipak moguće zaštititi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )