FOTO: InfoBijeljina

Velika potražnja za stanovima s kraja prošle godine ohrabrila je građevinare širom Srpske, koji za predstojeću sezonu kuju velike planove i namjeravaju da povećaju obim posla i do 20 odsto.

Ističu to u pojedinim građevinskim preduzećima, naglašavajući da pandemija virusa korona nije stala na put neimarima.
 
Pune ruke posla imaju u bijeljinskom preduzeću “Buk promet” koje se, osim izgradnjom stanova, bavi i niskogradnjom i hidrogradnjom.
 
- Nije bilo smanjenja obima posla. Sve što smo započeli i završili smo. Većinu stanova prodamo još dok su u izgradnji. Za ovu godinu već imamo dogovorene poslove - rekli su u ovom preduzeću i naglasili da je najveća potražnja za stanovima površine od 30 do 50 kvadrata.
 
U preduzeću “Buk promet” ističu da su najčešći kupci stanova Semberci koji žive i rade u inostranstvu i mladi bračni parovi.
 
Da će na gradilištima i te kako biti posla ovog ljeta potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je broj izdatih građevinskih dozvola u januaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za 75 odsto.
 
- Broj predviđenih stanova za gradnju u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020. godine bio veći je za 120,1 odsto, a u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2020. godini veći je za 18,3 odsto - naveli su u Zavodu za statistiku.
 
Statističari su izračunali da je u januaru ove godine izdata 91 građevinska dozvola, od čega 81 u oblasti novogradnje, a planirana je izgradnja 471 stana. Od ukupnog broja planiranih stanova, čak 51,8 odsto su dvosobni, dok svega 2,5 odsto otpada na petosobne i stanove veće kvadrature.
 
Armatura
 
Milan Mamlić, direktor prijedorskog preduzeća, ističe da su cijene armature skočile od 21 do 25 odsto, u zavisnosti od profila armature.
 
- To poskupljenje povuklo je za sobom i rast cijena nekih drugih proizvoda na koje utiče čelik, za 12 do 15 odsto, a sve to poskupljuje naš rad. Najavljeno je i poskupljenje struje za privredu, tako da ćemo vidjeti šta će se dešavati - rekao je Mamlić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )