FOTO: InfoBijeljina

Poslanici Narodne skupštine RS podržali su Plan parcelacije za autoput i gasovod Rača – Bijeljina – Brčko, jedan od strateški najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj. Privrednici, poljoprivrednici i građani u Semberiji mnogo očekuju od ovog kapitalnog projekta.

I u Gradskoj upravi Bijeljina ocjenjuju da je izgradnja auto-puta put u bolju budućnost Bijeljine i cijele Republike Srpske.

Semberci vjeruju da će nova saobraćajnica doprinijeti privrednom razvoju. Auto-put će povezati ovu regiju sa Srbijom i Evropom i tako olakšati promet ljudi i roba, smatra privrednik Branislav Andrić.

– Mi imamo ozbiljne privredne subjekte, čiji se godišnji promet mjeri milionima maraka. Oni, pak, imaju poslovne partnere iz cijelog svijeta. Saobraćajna infrastruktura je značajna, jer olakšava izvoz, uvoz, nabavku roba, mašina. Jednostavno, novi auto-put će stvoriti bolje uslove za naše poslovanje – kaže Branislav Andrić.

Auto-putu se raduju i poljoprivrednici. Jedan od najvećih semberskih povrtara Mladen Lazić očekuje da nova saobraćajnica omogući lakši, brži i jeftiniji prevoz i plasman poljoprivrednih proizvoda.

– Otvoriće nam nove mogućnosti, nova tržišta. Približiće nam Evropu – uvjeren je Lazić.

Izlaganje plana parcelacije i izvještaja o procjeni uticaja na životnu sredinu auto-puta i gasovoda od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine do Rače, koju je organizovalo resorno odjeljenje Grada Bijeljina, privuklo je veliku pažnju građana, pogotovo onih čija su imanja na trasi ili u neposrednoj blizini auto-puta.

Među njima je i Milan Mikić iz Velike Obarske.

– Auto-put će, koliko je meni poznato, proći nekoliko stotina metara od mog imanja. Smatram da je ovaj projekat od kapitalnog značaja ne samo za Semberiju, nego i cijelu RS. Imaćemo benefite i tokom njegove realizacije, zaposlićemo mnogo ljudi, mnogo preduzeća sa ovog područja i šire regije. A kad bude završen auto-put moći ćemo lakše da prezentujemo svoje privredne i turističke potencijale – kaže ovaj semberski domaćin.

Zadovoljstvo ne kriju ni u Gradskoj upravi Bijeljina. Usvojili su prostorni plan s trasom auto-puta. Prilikom projektovanja prihvaćeni su prijedlozi ove lokalne zajednice.

– Jedino na šta smo mogli da utičemo je da trasa ne ide daleko od grada Bijeljine. Naša sugestija je uvažena i priključak na auto-put će biti na kilometar od zaobilaznice kod industrijske zone broj 2, što je nekoliko stotina metara nakon kružnog toka za Brčko. To je najbolje rješenje za Semberiju, ali i Ugljevik i Zvornik. Struka će, ipak, posljednja reći svoje – kaže Mićić.
On naglašava i da sve bitne odluke u realizaciji ovog projekta donose Vlada RS i NSRS, ali da će najveću korist imati lokalne zajednice.

Auto-put s gasovodom činiće dvije dionice: Vukosavlje – Brčko, dužine 32 km, i dionica Brčko – Rača od 38,50 km.

Prijedlog Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta naći će se pred Narodnom skupštinom RS na narednoj sjednici po hitnom postupku, pojasnila je direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Bosiljka Predragović.

– Kada ovaj zakon bude stupio na snagu, počinjemo sa geodetsko-tehničkim pripremama za eksproprijaciju u smislu cijepanja parcela i dostavljanja elaborata lokalnim katastarskim jedinicama – objašnjava Predragovićeva.

Plan postavljen na sajt Grada
Tehnički detalji ovog kapitalnog projekta, kao pristupni putevi i nadvožnjaci, biće razmatrani prilikom javnih rasprava o glavnom projektu.

Plan parcelacije za auto-put i gasovod Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, u dijelu koji prolazi kroz Bijeljinu, dostupan je građanima na zvaničnom gradskom sajtu, saopšteno je iz bijeljinske Gradske uprave.

Plan parcelacije postavljen je na stranici gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje i u odjeljku za planska dokumenta.

Zbog ograničenih tehničkih mogućnosti Plan parcelacije je postavljen u PDF formatu, te je, radi lakše preglednosti, podijeljen na 77 dijelova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )